Logga in

Claras topp 3


Vår intendent Clara Kling berättar här om sina tre personliga favoriter ur den kommande Kvalitetsauktionen den 5:e mars.


1.

Nr. 384 Greta Knutson-Tzara (1899-1983). Stilleben med blommor.

Greta Knutson är en av dessa ”bortglömda” svenska konstnärinnor med ett spännande liv och konstnärskap som först på senare år börjat uppmärksammas. Greta Knutson levde i Paris under det tidiga 1920-talet där hon gick i André Lhotes målarskola och umgicks med tidens avantgarde inom konst och kultur. Denna målning är ett underbart modernt stilleben som i mitt tycke har allt som ett sådant ska ha (t.o.m. ett litet hjärta!). Man kan tydligt se hennes influenser från Lhote, samtidigt är det något eget och spännande. Ett litet tips är också att gå och se Norrköpings museums stora (och första) retrospektiv över Greta Knutson Tzara som visas under våren.

Till objektet »


2.

Nr. 217 Anders Jönsson (1883-1965). ”Jönssons katt”.

”Jönssons katt” är formgiven 1915 av konstnären Anders Jönsson (1883-1965) och är ett fantastiskt exempel på hur skickligt denna skulptör utnyttjat materialet för att ytterligare förstärka effekten av skulpturen. Denna katt i svärtat gjutjärn är i naturlig storlek och så vackert gjord att den lätt kan misstas för ett verkligt djur. I solen får dessutom den svarta ytan samma blänk som en len kattpäls. Det som för mig gör denna skulptur speciell är att man så tydligt ser på katten att den sitter och njuter, och det är något speciellt med ett rum där en katt trivs – man kan inte låta bli att själv trivas där.

Till objektet »


3.

Nr. 750 Trågsoffa Stockholmsarbete i rokoko. Christopher Tietzes art.

Denna soffa kommer som så många andra uppseendeväckande, roliga och vackra ting från Jörgen Tegnanders samling. Ett fantastiskt Stockholmsarbete i Rokoko i Christopher Tietzes (1727-1791) art. Tietze var en av 1700-talets främsta konsthantverkare och sniderierna i denna möbel ger ett mjukt och samtidigt robust intryck. Denna soffa har också den mest underbara färg! En varmt engelskt röd som med hjälp av tidens tand nått en mjuk terracotta som känns väldigt trendig idag. Det är dessutom snyggt med det grova linnetyget till. Tänk er denna soffa i ett härligt glasat uterum? Eller en hall? Eller ett kök? Eller varsomhelst!?

Till objektet »


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Clara Kling på kling@uppsalaauktion.se

Mer information

Våra köpstarka kunder söker