Logga in

Julias topp 3


Vår intendent Julia Unge Sörling berättar här om sina tre personliga favoriter ur den kommande Kvalitetsauktionen den 29:e januari 2019.


1.

Nr. 897 Hans J Wegners fåtölj ”CH 25”

Hans J Wegners fåtölj CH25 är inte bara ursnygg, den är dessutom bekväm och passar in i de flesta hem eftersom den är så klassisk och enkel i sin formgivning. Den massiva eken tillsammans med det vaxade papperssnöret i natur är ju typiska material för Wegner och det här är en fåtölj som kommit att bli en ikon! Wegner började ett samarbetade med Carl Hansen & Søn 1949 då han utformade sin Y-stol och året därpå kom CH25 till som en av de första sittmöblerna han designade för möbelsnickeriet. Lite kuriosa är att det lär gå åt ungefär 400 meter snöre och omkring 10 timmars arbete för att få till den fantastiska flätningen. Jag gillar när man får till den rätta balansen mellan det skulpturala och funktion. Den är ju underbart ergonomisk och skön. Helt enkelt en riktig klassiker!

Till objektet »


2.

Nr. 1272 Paul Vayson (Frankrike 1841-1911) – Blomsterstilleben i nisch

Bara någon kilometer ifrån det underbara cistercienserklostret Abbaye Notre-Dame de Sénanque som omges av oändliga lavendelodlingar föddes Paul Vayson 1841 i den pittoreska bergsbyn Gordes i Provence. Vayson reste till Paris för att studera juridik och blev advokat men började så småningom måla som elev hos Charles Gleyre och Jules Laurens. Vayson är kanske mest känd som landskapsmålare, främst sydfranska landskap med djur från hemtrakten, men har i auktionens målning fångat ett underbart fång blommor placerade i en fönsternisch. Jag är ju svag för blomsterstilleben i alla dess former så detta är min favorit i auktionens konstavdelning.

Till objektet »


3.

Nr. 1358 Nils Landberg ”Tulpanglas”

Tänk vilket mästerligt och skickligt hantverk! Tulpanglasen som Nils Landberg ritade vid 50-talets mitt för Orrefors ställde otroliga krav på glasblåsaren som skulle få till konstnärens utsökta design. Så skör och elegant på samma gång!

I den här auktionen har vi dessutom inte bara ett utan åtta versioner av tulpanglasen. Alla lika vackra och i spännande formspråk och färger. De är lika snygga som solitärer som i grupp tycker jag. Men eftersom jag skulle välja en favorit så det fick bli det röda som jag tycker sticker ut lite extra! Kanske ni har en annan favorit? Kolla in kat. nr. 1359-1365!

Till objektet »


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Julia Unge Sörling på sorling@uppsalaauktion.se

Mer information

Våra köpstarka kunder söker