Logga in

Jeannas topp 3


Vår intendent Jeanna Ahlin berättar här om sina tre personliga favoriter ur den kommande Kvalitetsauktionen den 29:e januari.


1.

Nr. 877 Christo – ”Surrounded islands – Biscayne Bay, Greater Miami, Florida
1980-83”

Christos spännande konstnärskap har alltid fascinerat mig och just detta verk är kanske min favorit. Fotografen Wolgang Volz har i denna underbara bild fångat konstnärsparet Christos och Jeanne-Claudes världsomtalade projekt i Floridas Biscayne Bay. Elva av öarna i bukten omringades av flytande rosa tyg, sydda i olika mönster för att passa öarnas unika former och med en kvadratmeteryta på över 600 000! Under två veckors tid kunde besökare njuta av förverkligandet av Christos och Jeanne-Claudes vision och nyfikna åskådare beskådade verket både från land, vatten och flygturer. Genom förenandet av konst och den orörda vegetationen känns ”Surrounded islands” lika nytänkande än idag och jag skulle mer än gärna hänga upp denna färgstarka bild hemma hos mig.

Till objektet »


2.

Nr. 360 Axel Lindman – Utsikt från Dansberget mot Korsö, Sandhamn

Den här utsikten njuter jag av vid varje besök till Sandhamn – och tröttnar aldrig! På Sandhamn har jag tillbringat varje sommar sedan barnsben och det är en ö jag älskar att återvända till oavsett årstid. Självklart är målningen av Axel Lindman därför en av mina favoriter denna auktion! Många var de konstnärer som besökte Sandhamn vid sekelskiftet 1900 för att föreviga skärgårdens karga natur och speciella atmosfär. Axel Lindman har i denna målning fångat de för Sandhamn så kännetecknande knotiga tallarna, det brusande havet och det omskrivna nordiska ljuset. Utsikten njuts från Dansberget, en av de mest välkända platserna på ön. Förr besöktes platsen flitigt av öns ungdomar som samlades för att dansa på de släta klipporna men än idag är det en underbar plats att mötas på, med vidsträckt utsikt mot Korsö och det öppna havet bakom. När man står på Dansberget och blickar ut mot havet, är det svårt att föreställa sig den livliga hamnen endast några minuters promenad bort.

Till objektet »


3.

Nr. 896 Charles Rennie Mackintosh, ”292 Hill House I”. 

Vad är ett modernt hem utan en häftig designmöbel! Denna spännande stol är formgiven av skotten Charles Rennie Mackintosh, en av förgrundsgestalterna till stilen jugend och verksam både som arkitekt, formgivare, grafiker och målare. Något man tydligt ser i denna tuffa stol är hans fäbless för Japan och de enkla och rena linjerna. Denna stol formgavs så tidigt som 1902 och för genast tankarna till en smal stege med en spikrak lång rygg och täta pinnar som påminner om trappsteg. Mackintosh har lekt med kontrasten mellan den mjuka sitsen och den svartbetsade stommen och jag älskar den innovativa designen. I mitt tycke passar ”292 Hill House I” lika bra som ett spännande inredningsföremål i ett rum eller som en annorlunda skrivbords- eller matsalsstol.

Till objektet »


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Jeanna Ahlin på ahlin@uppsalaauktion.se

Mer information

Våra köpstarka kunder söker