Logga in

Fredriks topp 3


Vår intendent Fredrik Fellbom berättar här om sina tre personliga favoriter ur vår Kvalitetsauktion 29 januari 2019.


1.

Nr. 701 Kåsa, silver, Joachim Dyring, Hedemora 1761.

Uppsala Auktionskammares auktioner innehåller ofta omfattande avdelningar med silver. Silverföremål har ofta en intressant historia att berätta, inte minst om den i Sveriges städer. På denna auktion syns många intressanta poster från Luleå och Piteå. Jag fastnar dock för denna kåsa från Hedemora, dit familjen flyttade och jag upplevde hela min skoltid. En trevlig stad att växa upp i.

Till objektet »


2.

Nr. 257 J. O. Bråtén, Vy över Mariefred med Gripsholms slott. 

När jag efter gymnasiet lockades till Stockholm flyttade så småningom resten av familjen till Mariefred. I denna idyll har jag vistats en del. Konstnären J. O. Bråtén är en ny bekantskap för mig och lite verkar känt om densamme, vilket gör det ännu mer intressant. Målningen som är daterad 1860 är lite naiv men mycket charmig. Lägg märke till hjulångaren som lagt till vid ångbåtsbryggan. Auktionen omfattar även ett annat stämningsfullt motiv från staden av den mer namnkunnige Josef Magnus Stäck (auktionsnummer 153).

Till objektet »


3.

Nr. 723 Olle Baertling, ”Deny”, färgserigrafi, 1961.

Grafikavdelningen innehåller 6 färgserigrafier av den idag på auktioner omåttligt populäre Olle Baertling. Mest intressant tycker jag att denna är. Sällsynt förekommande på auktioner och har uppnått höga slutpriser. Kompositionen tryckt i 8 färger är sannerligen ”extra allt”. En färgsprakande inredningsdetalj.

Till objektet »


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Fredrik Fellbom på fellbom@uppsalaauktion.se

Mer information

Våra köpstarka kunder söker