Logga in

Jeannas topp 3


Vår medarbetare Jeanna Ahlin berättar här om sina tre favoriter ur den kommande Kvalitetsauktionen den 28:e augusti.


1.

Kat.nr. 1106 Corneils van Beverloo Corneille Nederländerna 1922-2010. ”La Grande Baigneuse”. Signerad och daterad Corneille ’63. Gouache, 23 x 29,5 cm.

Denna färgstarka gouache är en av mina självklara favoriter ur denna katalog! Som så många andra konstnärer besökte Corneille Paris under mitten av 1900-talet och förälskade sig i staden och den kreativa andan som präglade den. Tillsammans med Karel Appel, Asger Jorn, Christian Dotremont och Constant bildade han endast ett par år efter sin första vistelse i den franska huvudstaden COBRA-gruppen, en sammanslutning som uppmuntrade till frigörelse och spontanitet inom måleriet.  Corneille förmedlar känslor genom symboler med en ofta naivistisk stil. Auktionens gouache målades 1963 och utstrålar livskraft, energi och frihet – jag älskar det fria formspråket som riktigt andas modernism! Det här är helt klart en av auktionens pärlor.


2.

Kat.nr. 572 Okänd svensk konstnär 1700-tal. Flicka med kattunge och fågel. Olja på uppfodrad duk, 39 x 31,5 cm.

Är detta möjligen auktionens charmigaste målning? Bilden av den rosenkindade flickan med den lurviga lilla kattungen i knät är väl värd en omväg på visningen! Utförd i Sverige under 1700-talet och med de karaktäristiska stildragen från århundradet såsom flickans porslinsvita hy och håret som lockats och fästs upp med ett pastellblått sidenband, ton i ton med de svepande tjocka tygerna. Denna underbara målning känns självklar i det klassiska hemmet men får enligt mig mer än gärna kontrastera mot en mer modern inredning.


3.

Kat.nr. 1187 Vas Jugend, omkring sekelskiftet 1900. Württembergische Metallwarenfabrik. Stämplad WMFB I/O as. Slipat och bemålat glas. Fot i brittaniametall med oxiderad plätering. H 33,5 cm.

Dekorativa föremål i glas förgyller varje hem och denna vackra vas i jugend är inget undantag! Württembergische Metallwarenfabrik grundades år 1853 i Tyskland av Daniel Straub och bröderna Schweizer. Kring sekelskiftet 1900 var WMF en av de största tillverkarna av hushållsföremål i metall i jugendstil och än idag är elegansen och de mjuka linjerna slående, inte minst i denna vas som mer än gärna får pryda mitt hem med eller utan blommor i. Glaset i denna smäckra vas har slipats och bemålats med tidstypiska blomstermotiv och de långsmala bladen nästan omfamnar varandra längs stjälken, i stiliserad form med inspiration från naturens oregelbundna och organiska former. Den eleganta utformningen med stilig dekor är lika tidlös som vacker!


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Jeanna på ahlin@uppsalaauktion.se

Mer information

Våra köpstarka kunder söker