Logga in

Claras topp 3


Inför varje auktion väljer våra intendenter ut tre objekt var ur katalogen och berättar varför just dessa föremål är värda att kasta ett extra öga på under visningen. Varje katalog innehåller många spännande föremålsområden och här finns något för alla smaker!

Vår medarbetare Clara Kling berättar här om sina tre favoriter ur den kommande Kvalitetsauktionen den 28:e augusti.


1.

Kat.nr. 110 Bordsstudsare Stockholmsarbete i rokoko. Urtavla med romerska siffror signerad Forslund Stockholm. Bemålat och förgyllt. H 75,5 cm.

Mitt första val var helt självklart. Bordsstudsaren i rokoko skapar ett akut ha-behov i mig – jag älskar allt med detta ur! Först och främst namnet – ”Bordsstudsare”, det får till och med min jakttokige make att haja till.  Den orangea färgen som är min absoluta favoritfärg och tillsammans med den schackrutiga botten blir den om möjligt ännu bättre. Men sin storlek, de små mjukt svängda benen känns den nästan som något taget ur Skönheten och Odjuret. En otroligt rolig antikvitet som blir ett blickfång i alla miljöer.


2.

Kat.nr. 1231 Örhängen, ett par Silver och guld besatt med äldre slipade diamanter. 1800-talets senare del.

Min andra personliga favorit är ett par otroliga örhängen från det sena 1800-talet. Ett fantastiskt hantverk, med sirliga detaljer och vackert infattade äldre slipade diamanter. Välgjorda med bakstycke i guld för att inte svärta sin bärare, och dessutom inte omgjorda. Kring 1900-talets mitt hade ”fina flickor” inte hål i öronen och många vackra par gjordes om till clips. Men dessa gnistrande små knippen har fått behålla sin ursprungliga prakt. När man ser dem kan man drömma sig tillbaka till en tid då diamanterna har fått gnistra i ljuset av levande ljus. Jag hoppas att dessa underbara örhängen ska få följa med på ännu fler roliga middagar i stearinljusens sken och svänga sig i dansen på många fler baler.


3.

Kat.nr. 860 Wiwen Nilsson 1897-1974. Armband. Silver. Lund, 1963.

Min tredje favorit på denna auktion är det stilrena armbandet av Wiwen Nilsson. Silversmeden Wiwen Nilsson skapade på det tidiga 1900-talet något helt nytt. Med sitt enkla raka formspråk gör han något för sin tid unikt och revolutionerade. Detta armband som är uppbyggt av kvadrater och cirklar är perfekt i sin enkelhet. Snyggt till vardags- snyggt till fest.


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Clara på kling@uppsalaauktion.se

Mer information

Våra köpstarka kunder söker