Logga in

Fredriks topp 3


Intendent Fredrik Fellbom berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 12 – 13 april 2022.

1.

Kat. nr 437 – Carl Peter Hallberg, Utsikt från Nacka mot Södermalm

Jag tycker alltid att det är intressant med stockholmsmotiv. Det är fascinerande att se stadens utveckling i bild över tid. Denna målning visar en vy från Nacka mot Södermalm från 1872 med Katarina kyrka i fonden och den församling jag en gång föddes i. Jag får inte riktigt till perspektivet men tror att är hämtat från Svindersviken. Tänk så många gånger jag passerat här under hela mitt liv. Konstnären Carl Peter Hallberg är inte vanligt förekommande på auktioner och inte så mycket är känt om honom. Han föddes i Östergötland men var verksam i Stockholm under 1800-talets mitt som konstnär och dekormålare. Han utförde huvudsakligen romantiserande landskap och stadsmotiv från Sverige men måste vid något tillfälle ha genomfört en längre resa då det noterats målningar från Nordafrika på auktioner. Det är en stämningsfull komposition från en ljum sommarkväll i Stockholms utkanter för 150 år sedan.

2.

Kat. nr 955 – Sven Jonson, Komposition med glas och flaska

Halmstadgruppens Sven Jonson behöver ingen längre presentation. I denna auktion representerad med tre verk, där jag väljer en fin liten komposition med glas och flaska utförd i gouache. Den är utförd 1930, från en mycket bra period i konstnärens karriär. En lyckad och välbalanserad komposition i väl avvägd kolorit som kan passa bra till påsk.

3.

Kat. nr 1369 – Walter Bengtsson, ”Blåsare”

Nu en hallänning till. Walter Bengtsson även han bördig från Halmstad, levererar denna visnings mest tokroliga konstverk. En så kallad ”Glädjeblåsare”, en multipel i 10 exemplar utförd i förnicklad koppar från 1973. En mycket fantasifull komposition som inte bara är skojig att se på, den låter också när man rör vid den. Många gånger under denna auktions produktion, från intag, katalogisering, fotografering till visningsbygge har det då och då hörts ett ganska enerverande bröl i lokalerna. Walter Bengtsson studerade vid Valands konstskola och därefter vid Accademia di Brera. Där i Milano lärde han känna konstnärsbröderna och skulptörerna Arnaldo och Gió Pomodoro som man kan förstå kan ha inspirerat honom.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Fredrik via fellbom@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 12 – 13 april 2022

Våra köpstarka kunder söker