Logga in

Anettes topp 3


Intendent Anette Granlund berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 12 – 13 april 2022.

1.

Kat. nr 97 – Kjell Leander Engström, ”Torekov”

Kjell Leander Engströms målning signerad och daterad Kjell, Torekov-44. Vilka härliga sommarminnen jag får av denna målning med motiv från Torekov. Man riktigt känner doften av sol, saltvatten och tång när man betraktar konstnärens fina skildring av en av kullerstensgatorna med de karaktäristiska husen som jag såväl kommer ihåg från min barn- och ungdom. Farfar köpte redan 1917 ett hus på S:ta Toras väg där jag tills för några år sedan spenderat mina somrar. Lite naivistiskt målad men ändå känner man väl igen sig.

2.

Kat. nr 115 – Dryckeskanna

Denna dryckeskanna skulle gärna få flytta hem till mig! Jag älskar det saltglaserade stengodsets färg och yta, de vackra växtrankorna och alla små blommor. Silverlocket är stämplat Köpenhamn 1717. I locket finns en infälld medalj över giftermålet mellan Maria, prinsessa av Oranien och Vilhelm II av Oranien den 12 maj 1641. Ett vackert, romantiskt och historiskt motiv. Dryckeskannan är vacker i sig, och även härlig som vas med en vacker vårbukett. Positivt är även att den har en intressant proveniens.

3.

Kat. nr 135 – Märta Måås-Fjetterström,”Blå heden”

Märta Måås-Fjetterström är den skandinaviska textilvärldens lysande stjärna. Från att skapa fantastiska mönster inspirerade av de medeltida och renässansens vävda tapeter, svenska allmogevävnader, orientaliska mattor, jugendornamentik till art deco och funktionalismen. MMF hade en särskild förmåga att ständigt förnya sitt konstnärskap. Just mönstret ”Heden” i både brun och blå variant är praktexempel på hur raffinerat stiliserade hennes mönster kunde vara. Bruna heden är ett av de mest populära mönster som vävts på MMF:s ateljé, även Blå heden har varit mycket eftersökt. MMF var en unik skapare av mönster, en skicklig entreprenör och en flitig deltagare i internationella utställningar, både i Europa och USA. Året efter att ha deltagit i 1930-års stockholmsutställning komponerade Måås-Fjetterström detta mönster.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Anette via granlund@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 12 – 13 april 2022

Våra köpstarka kunder söker