Logga in

I fokus: Lapponia


Vår kommande Kvalitetsauktion 14 – 15 februari bjuder på glimmande smycken från Lapponia. Vår intendent Charlotte Elmér berättar om hur Björn Weckströms formspråk kom att skapa grunden för Lapponia.


Det är över 60 år sedan Björn Weckström (född 1935) designade det första smycket som blev starten till Lapponia i sin ateljé på Fredriksgatan i Helsingfors. Weckström ville behålla den naturliga strukturen och formen på guldet utan att ytbehandla metallen, precis så som naturen skapat.  Hans första armband bestod av råa guldklimpar från älvarna i finska Lappland och blev starten på det typiska organiska formspråket som blev unikt för Lapponia.

Resten är historia, tillsammans med guldsmeden Pekka Anttila (1931–1985) från Kruunu-Koru Oy grundades Lapponia 1963. Starten gick trögt och det var inte många som förstod de nyskapande formgivarna. En smyckesbutik sa till duon att de skulle komma tillbaka om 100 år.

Genombrottet kom 1965 när Björn Weckström vann första pris för smycket ”The Flowering Wall” på juvelmässan i Rio de Janeiro i Brasilien. Tack vare priset fick företaget ett internationellt erkännande och ryktet om den banbrytande duon spred sig. Under sent 1960-tal formgav Björn Weckström den kända kollektionen Space Silver. Inspirationen kom från det nordiska snölandskapet, där snön är i konstant rörelse och förändrar karaktären på landskapet. Serien inkluderar det kända ”The Planetoid Valley” collier formgivet av Björn Weckström 1968. Halsbandet blev kultförklarat efter att Carrie Fisher (1956–2016) som spelade prinsessan Leia bar halsbandet under slutscenen i första Star Wars-filmen: A New Hope.

På vår Februariauktion har vi ett tidigt Lapponia halsband i guld formgivet av Björn Weckström och med originaletui från Kruunu-Koru Oy. Halsbandets abstrakta design påminner om solens strålar mot den isiga snön.

Text av: Charlotte Elmér, intendent för smycken


Frågor om auktionen? Varmt välkommen att kontakta Charlotte på elmer@uppsalaauktion.se

Kvalitetsauktion 14 – 15 februari 2023

Våra köpstarka kunder söker