Logga in

Karl-Magnus topp 3


Intendent Karl-Magnus Törnros berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 14 september 2021.

1.

Kat. nr 713 – Nils Söderberg. porträtt av en ung man

Gästrikekonstnären Nils Söderberg var från unga år intresserad av målerikonsten och reste år 1922 vid 21-års ålder på Studieresa till Österrike och Wien för att studera under Wiener Secessionmedlemmen och jugendmålaren Hermann Grom-Rottmayer. Efter avslutade år i Wien fortsatte Söderberg med egenhanda studieresor i 20-talets Österike och Tyskland där det är synligt att han har plockat upp delar av den rådande expressionismen.

Auktionens starka porträttstudie är sannolikt utfört omkring år 1930 efter att Söderberg hemkommit till Sverige. Söderberg är en av alla bortglömda modernister och auktionens målning ett exempel på hur det går att hitta intressant och prisvärd konst utanför de stora namnen.

2.

Kat. nr 781 – Arne Norell, ”Ari”

Arne Norells stora klassiker Ari formgavs år 1966 och är ett bra exempel på högklassig design som kunde produceras i Sverige under rekordåren. Just denna tid var ju annars något bespottad i det hänseendet och den svenska möbelindustrin hade börjats domineras av en välkänd möbeljätte från Småland. Fåtöljen Ari tilldelades bland annat utmärkelsen ”Showpiece of the year” år 1973 av British Furniture Manufacturers i London.

3.

Kat. nr 588  – Teskrin på benställning

Vurmen för Kina var stark under hela 1700-talet och dess spännande produkter spreds i hela Europa. Bland dessa var lackarbeten som stundom även kopierades av europeiska producenter, precis som fallet med auktionens teskrin på benställning. För att exemplifiera digniteten på föremål av den här typen har det genom Uppsala Auktionskammare tidigare sålts ett mycket liknande skrin som enligt traditionen gavs som en gåva av kung Gustav III till dennes syster Sofia Albertina. Tedrickandet slog igenom med kraft i Sverige under frihetstiden och kom likt chocklad och kaffe att blir en riktig modedryck. Kombinationen av det europeiska lackarbetet och ändamålet modedrycken te i det här föremålet är för mig svårmotståndligt charmigt.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Karl-Magnus via tornros@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 14 september 2021

Våra köpstarka kunder söker