Logga in

Julias topp 3


Vår intendent Julia Unge Sörling berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 8:e oktober.

1.

Kat. nr. 185 Skrivbord med uppsats – När form och funktion möts på detta sätt så faller jag pladask! Rokokons svängda former tillsammans med den svarta bemålningen gör att denna 1700-talsmöbel enligt min mening även fungerar i det lite modernare hemmet. Att det dessutom har en så kallad ”serre-papier”, alltså en praktisk pappersgömma som man kan flytta på och placera där det passar bäst, är ju bara en bonus. Skrivbordet blir som en fantastisk skulptural detalj i rummet.

2.

Kat. nr. 1220 Johann Rudolf Feyerabend– Ett charmigare litet stilleben får man ju leta efter! Likt miniatyrmåleri använde Johann Rudolf Feyerabend gouache när han gjorde sina stilleben i mindre format. Utspritt på en stenskiva ser vi en mängd föremål; ett dominospel, en kanna med blommor, två vackert blå flaskor med vin, en uppskuren och melon och några bakverk och allt återgivet i minsta detalj.

Född i Basel i Schweiz 1779 gick Feyerabend i skola hos sin far Frans Feyerabend. Ofta använde han pseudonymen Lelong när han signerade sina verk, precis som i auktionens stilleben som gärna skulle få följa med mig hem.

3.

Kat. nr. 1212 Mogens Koch, fällstolar – Fällstolarna kallade ”MK-16” formgivna av danske Mogens Koch år 1932 är tillverkade av Källemo i Värnamo. Stolarna ger associationer till både regissörsstolar och safaristolar. De är på typiskt danskt manér tidlösa och på sitt sätt geniala i sin formgivning. Den enkla och smarta mekanismen gör att stolarna är enkla att både fälla ut och fälla ihop. Förutom att de är sköna är de alltså väldigt praktiska – perfekta till fest, såväl på bryggan som i matsalen!


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Julia Unge Sörling på sorling@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 8 oktober 2019

Våra köpstarka kunder söker