Logga in

fredriks topp 3


Vår intendent Fredrik Fellbom berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 8:e oktober.

1.

Kat. nr. 244 Gunnar Asplund – Stolen ritades ursprungligen 1931 för Svenska slöjdföreningens forna styrelserum på Nybrogatan 7 i Stockholm, för övrigt inte långt från Uppsala Auktionskammares nuvarande lokaler. Gunnar Asplund är en av Sveriges mest kända arkitekter och var under 1920-talet en av de främsta företrädarna för den nordiska klassicismen och från 1930 en av pionjärerna för funktionalismen. Den aktuella stolen är av senare tillverkning men jag tycker den har trevlig patina, den är elegant och dessutom bekväm att sitta i.

2.

Kat. nr. 877 Alex Katz – Oktoberauktionen innehåller en stor grafikavdelning med många kända svenska- och internationella namn, från Fridell och Philip von Schantz till Hundertwasser och Tàpies. Mitt val hamnar på New York-konstnären Alex Katz akvatint ”The Swimmer”, utförd 1974. Konstnären är mest känd för sina människostudier och landskap. Det aktuella bladet är representativt för hans stora grafiska oeuvre. Ett mycket gott exempel på ett klart prisvärt grafiskt blad av ett världsnamn inom efterkrigskonsten.

3.

Kat. nr. 860 Tina Reuterberg – Den här skulpturen passerar ingen obemärkt. Reuterberg är känd för sina fantasifulla keramiska skulpturer inspirerade av naturen. De är ofta glaserade i djärva färger. Just denna har en vilsamt grön ton och skulpturen känns verkligen bearbetad och allt igenom väl utförd. Jag tycker verkligen att den är uttrycksfull. Mina tre val denna auktion fungerar dessutom väldigt bra som en helhet.


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Fredrik Fellbom på fellbom@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 8 oktober 2019

Våra köpstarka kunder söker