Logga in

Fredrik Fellbom topp 3


Här berättar vår medarbetare Fredrik Fellbom, intendent för konst och modern grafik, om sina tre personliga favoriter ur den kommande Kvalitetsauktionen den 2:a oktober.


1.

Kat.nr. 719 André Robillard Frankrike född 1931. ”Fucked Fusil x 246 Anglais”. Signerad Robillard André. Skulptur i blandteknik, längd 146, djup 14, höjd 47 cm.

Gå på konstjakt i helgen! André Robillards maskingevär ”Fucked Fusil x 246 Anglais” ingår i en intressant samling med konstnärliga särlingar i kategorin ”l’Art Brut”, (auktionsnummer  708-728). Robillard var son till en skogvaktare och vårdades som tonåring på mentalsjukhus. Efter flera försök att leva ett liv utanför sjukhuset fick han ett arbete som assistent vid sjukhusets vattenreningsanläggning. Arbetet medförde ökat självförtroende, självständighet och social status. Samma år, vid 33 års ålder skapade han sitt första gevär. Verket uppmärksammades av en konstkännare som skickade det till konstnären Jean Dubuffet, vilken införlivade verket i Compagnie de l’Art Brut collection. Tio år senare uppmuntrades han av Michel Thévoz, kurator för det nyöppnade Art Brut museet i Lausanne att göra fler. Konstnärens favoritteman blev gevär, automatkarbiner och rymdskepp. Samlingen innehåller konstnärsnamn som Martin Bradley, Germain van der Steen, Michel Nedjar, Abdelkader Rifi och Pépé Vignes. Den sistnämnde var representerad på i David Bowies samling med två teckningar, vilka såldes till höga priser på auktion 2016.

Till objektet »


2.

Kat.nr. 911 Oktant England 1800-tal. Märkt Giuseppe Somalvico & Co. Londra (London). Ebenholz, mässing och ben. Höjd 27 cm. I mahognyschatull med etikettmärkning J. F. Lundy, Grimsby.

Med förfäder som varit lotsar och sjökaptener har jag naturligtvis ett intresse av marina antikviteter. Här en oktant för att mäta solhöjden och bestämma din geografiska position. Oktanten kom i bruk under 1700-talets andra hälft och ersattes så småningom av den mer exakta sextanten, men oktanten användes ändå långt in på 1800-talet då konstruktionen var enklare och billigare. Den nu aktuella är tillverkad i London på 1800-talet i ebenholts och mässing och bär ett italienskt tillverkarnamn. Till instrumentet hör även ett vackert mahognyschatull med fin patina. Föremålet ingår i Bo Wiklunds samling med nauticaföremål, föremål med anknytning till svensk kustsjöfart och de sju haven.

Till objektet »3.

Kat.nr. 105 Antoni Tàpies Spanien 1923-2012. Untitled – 1972. Signerad och numrerad Tàpies 65/100. Etsning tryckt i fem färger, bladstorlek 65 x 100 cm.

Den katalanske konstnären Antoni Tàpies behöver kanske ingen närmare presentation, men detta grafiska blad får fungera som en representant för internationell grafik av hög kvalitet, vilket alltid förekommer på våra båda auktionsformer. Jag har ägnat 20 år åt just grafik på auktionsmarknaden och det är det föremålsområde som kanske intresserar mig mest. Detta blad är utfört i etsning och har tryckts i flera färger. Bladet utfördes precis efter konstnärens berömda grafiska bildserie med fem blad i färgakvatint; Suite Catalana, 1972. Dessa och det nu aktuella bär den katalanska flaggans röda och gula färger. I denna auktion finns även intressanta grafiska verk av konstnärer som Marc Chagall, Jean Dubuffet, Niki de Saint Phalle, Asger Jorn, Pablo Picasso, James Rosenquist, Claes Oldenburg, Pierre Alechinsky, Salvador Dalí, Victor Vasarely, Anders Zorn, Giovanni Battista Piranesi och Rembrandt.

Till objektet »


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Fredrik Fellbom på fellbom@uppsalaauktion.se

Mer information

Våra köpstarka kunder söker