Logga in

Anettes topp 3


Intendent Anette Granlund berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 14 – 15 mars 2023.

1.

Kat. nr 647 – David Bles. Harpspelande kvinna värmer händer

Den nederländska 1800-talskonstnären David Bies har målat en vacker interiör med en harpspelande kvinna. Det är en liten akvarell från 1889. Kvinnan tar en paus i spelandet för att värma sina händer vid den öppna spisen. Vid spisen ligger en katt hopkurad på vad som ser ut som en stor ihopvikt anatolisk matta, kanske en Ushak. Katten ser ut att njuta av värmen och har en för katter naturlig pose. Konstnären ser ut att ha studerat kattens rörelser väl.

2.

Kat. nr 176 – Abdallahaman Hassani, Motiv med leopard och påfåglar

En häftig målning av den egyptiske konstnären Abdallahaman Hassani. Målningen är en stiliserad framställning av en leopard och påfåglar. Leoparden har prickar som ser ut som om de var målade av Yayoi Kusama. Fåglarna ser lite ut som om de retar leoparden som själv ser lite fundersam ut. Typiskt för konstnären är djurens rundade konturer.
Målningen har en intressant proveniens nämligen den internationellt kände tunisisk-svenske konstnären Aly Ben Salem.

3.

Kat. nr 38 – Swedish Grace, Sideboard. Sverige 1920/30-tal

Ett elegant svenskt sideboard från perioden som kallas Swedish Grace. Förutom den fina kvalitén, utförandet i mahogny och alm samt inläggningar i förgylld metall så tilltalas jag mycket av de rejäla fötterna utformade som liggande lejon där två lejonkroppar möts i ett huvud. En ovanlig sätt att framställa lejon på.

Swedish grace, en stilinriktning inom svensk design och konsthantverk från 1920-talet till omkring 1930. Uttrycktet innebar eleganta föremål formgivna av skickliga designers samt tillverkade av exklusiva material och av skickliga hantverkare.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Anette via granlund@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 14 – 15 mars 2023

Våra köpstarka kunder söker