Logga in

Julias topp 3


Intendent Julia Unge Sörling berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 15 mars 2022.

1.

Kat. nr 321 – Saltkar, ett par 

Hög kvalité och ett stycke svensk stilhistoria behöver inte alltid kosta stora pengar, och om man förvärvar ett par saltkar i porfyr så som de i auktionen så tycker jag att man får med sig just det till sitt matbord hemma. Porfyr användes redan under antiken av egyptierna och romarna, men fick ett uppsving under empiren, särskilt i Sverige där Älvdalens porfyrverk hade startats 1788. Karl XIV Johan var synnerligen fascinerad av denna vulkaniska bergart och det skapades föremål i många olika former och utföranden, gärna i kombination med brännförgyllda bronsmonteringar, som fick stor uppskattning. Saltkaren i sin enkla form är inte bara njutningsfulla föremål för ögat utan också dekorativa tillägg i en trevlig dukning. 

2

Kat. nr 85 – Hjalmar Falk 

Det är för mig något smått magiskt över Hjalmar Falks akvarell med en vy över Operan i Stockholm. Den dimmiga blå tonen i kombination med den avancerade återgivningen av gatlyktornas ljus och reflektioner i vattnet visar på ett skickligt handlag. Falk är kanske mest känd för sina akvareller, ofta med motiv från Stockholm men även landskap, men lär också ha varit en duktig fotograf precis som hans hustru Tekla. Kul att nämna är att han samlade på olika föremål och lär ha haft över 200 par ljusstakar i sitt hem. Samlandet av ljusstakar tänker jag kanske var en del i ett mer generellt intresse för ljussken hos Falk, åtminstone tycks det så sett till auktionens akvarell med sitt vackra skimrade ljusspel.

3.

Kat. nr 320 – Halsband och armband

När Pompeji och Herculaneum börjades grävas ut under 1700-talets andra hälft var det inte bara ett återuppväckt intresse för antiken och dess kultur som satte igång, det bidrog också i hög grad till de många Grand Tour-resornas popularitet som nu fick nya självklara resmål. I samband med dessa resor skapades en produktion av souvenirer eller minnesföremål, som ofta hade antik anknytning och som kunde bidra till resenärernas exotiska berättelser väl hemma igen. 

I auktionen återfinns ett halsband och armband med så kallade lava-caméer infattade i förgyllt silver från tidigt 1800-tal. De är skurna i relief med antika profiler. Dessa smycken ingår också i kategorin av souvenirföremål som uppkom som en reaktion på det ökade intresset vid tiden. Lava-caméerna återspeglar den italienska jordens variation av djupa toner. De är inte i egentlig mening utförda i lava, utan i någon typ av vulkanisk bergart, exempelvis breccia. Ofta köptes caméerna in på resorna och infattades först vid hemkomsten. 


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Julia via sorling@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 15 mars 2022

Våra köpstarka kunder söker