Logga in

Karl green topp 3


Vår intendent Karl Green berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 3:e mars.

1.

Kat. nr. 82 Vas – Keramiken som utfördes inför den Allmänna Svenska utställningen för konsthantverk och konstindustri i Stockholm 1909 var sannolikt också den första som tillverkades vid S:t Eriks Lervarufabriker i Uppsala. Ett fåtal källor knyter bland andra formgivaren Hilma Persson-Hjelm till den tidiga verksamheten vid S:t Eriks. I Folcker och Bendix stora redogörelse för utställningen, Det svenska konsthandtverket 1909, nämns hennes namn i anknytning till montern där bland andra S:t Eriks ställde ut, men huruvida hon faktiskt utförde uppdrag för fabriken har ej gått att verifiera. Auktionens vas, med det osedvanligt tidiga modellnumret 2, är ett sant barn av sin tid med sin organiska vridna jugendform, glaserad med skimrande lysterglasyr.

2.

Kat. nr. 1030 – Diti Almog – Den israeliska konstnären Diti Almog arbetar med ett återhållsamt geometriskt formspråk i kombination med en kontrasterande palett. Hennes måleri är strikt uppdelat i skarpa färgfält, plana eller lätt lutade, med en tydlig spatiös medvetenhet. I auktionens diptyk från 2001 tycks det interiöra och det exteriöra närmast flytande. Som om vi bevittnar en och samma målning från olika perspektiv och hur denne interagerar med sin omgivning. Almog fick sin skolning på Bezalel Academy of Arts and Design i Jerusalem, för att under mitten av 1990-talet flytta till New York, där hon ännu idag bor och verkar.

3.

Kat. nr. 1277 Arne JacobsenMöbeltillverkaren Fritz Hansen presenterade Arne Jacobsens stol modell 4130 på designernes forårsudstilling på det Danska Kunstindustrimuseet i Köpenhamn 1957. Senare samma år visades stolen på Triennalen i Milano, där den vann Grand Prix – utställningens finaste distinktion och sedermera orsaken bakom stolens smeknamn. Med sina träben står modellen som en något mer organisk kusin till Sjuan och Myran, och i mina ögon en fullgod utmanare i 1900-talets skandinaviska formgivares favoritgren formpressad fanér.


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Karl på green@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 3 mars 2020

Våra köpstarka kunder söker