Logga in

fredrik fellbom topp 3


Vår intendent Fredrik Fellbom berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 3:e mars.

1.

Kat. nr. 449 Flaskschatull – Bokavdelningen brukar ofta innehålla gamla vackra band och spännande titlar från flera sekler. Nu finner jag ett roligt objekt i diverseavdelningen; en stilig boktrave med bland annat Voltaire ”Oeuvres Completes” och Victor Hugo ”Les Miserables” i dekorerade skinnband. Men det är inte vad det ser ut att vara. Detta är en flaskgömma med plats för ädla drycker. Perfekt för skrivbordet i biblioteket.

2.

Kat. nr. 1143 Armbandsur – Jag har alltid tyckt om armbandsur från International Watch Company i Shaffhausen. Företaget grundades 1868 av amerikanen Florentine Ariosto Jones från Boston. En ingenjör, urmakare och entreprenör som sökte lyckan i Schweiz istället för vilda västern. Idén var att producera kvalitetsur för den amerikanska marknaden. Klockorna har mycket hög kvalitet och en stilren design. Auktionsnummer 1143 är ett ur som borde vara från 1960-talet precis som jag.

3.

Kat. nr. 92 Jean-Paul Riopelle – Jag har länge arbetat med grafisk konst från olika epoker. Bland den internationella moderna grafiken hittar jag denna gång en expressiv färglitografi av Jean-Paul Riopelle, auktionsnummer 92. Konstnären föddes och växte upp i Montreal, Kanada, där han också utbildade sig. Han kom att påverkas av André Breton och surrealismen. 24 år gammal flyttade han till Paris och utvecklade snart en egen expressiv stil vilken kan sorteras under efterkrigskonstens etikett ’lyrisk abstraktion’. Målningar av konstnären har blivit allt mer efterfrågade och har många gånger på auktioner noterats över 10 miljoner kronor. Grafiken har dock inte hängt med i prisutvecklingen. Auktionens litografi är representativ för konstnären, i god kondition, snyggt inramad och klar att hänga upp på väggen.


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Fredrik på fellbom@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 3 mars 2020

Våra köpstarka kunder söker