Logga in

Karl-Magnus topp 3


Vår medarbetare Karl-Magnus Törnros, Intendent för klassiskt konsthantverk och möbler, berättar här om sina tre personliga favoriter ur den kommande Kvalitetsauktionen den 28:e augusti 2018.


1.

Kat. 1173 Wilhelm Emanuel Behm 1859-1934. Kustmotiv med segelbåt. Signerad och daterad Vilh Behm 87. Olja på pannå, 12 x 21,5 cm.

Mitt första val ur auktionen är en charmig liten målning ur konstnären Wilhelm Behms 1880-talsproduktion. Behm utbildades på Konstakademien i Stockholm 1879-1885 innan han lämnade Sverige för Paris åren 1889-90. Auktionens målning från 1887 är för mig ett bra exempel på konstnärens förmåga att på ett subtilt sätt fånga idyllen i det mellansvenska landskapet på det sättet han målade innan tiden i Frankrike. Under tiden i Frankrike förändrades Behms måleri istället till ett mer impressionistiskt ljusmåleri. Den här bilden ser jag som en stämningsfull bild ur konstnärens tidiga produktion och ett bra exempel på konst som är förbisedd i våra dagar. Notera också den tidstypiska förgyllda ramen.


2.

Kat.nr. 1 Skrivbord Högklassigt Victorianskt arbete i Louis XV-stil, 1800-talets mitt. Tillskrivet Town & Emanuel, London.

Det här är något så intressant som en högklassig engelsk möbel i Louis XV-stil gjord för att stå fristående i rummet. Vid en första anblick skulle nog de flesta anse att skrivbordet är utfört i Paris under 1800-talets mitt. Tack vare ett fragment av tillverkarens etikettmärkning i en av de tre lådorna vet vi dock bättre och kan tillskriva det som ett arbete utfört hos firman Town & Emanuel i London. Bordets komposition är synnerligen lyckad samt besatt med väl utförda bronsbeslag. I Sverige kallar vi den här typen av möbler för ”Stilmöbler” och klumpar samtidigt ihop dem med industriellt tillverkade nyrokokostolar och ekskänkar i renässansstil. Det bordet förtjänar att kallas för vad det är, högklassigt hantverk.


3.

Kat.nr. 1188 Thor Fagerkvist 1884-1960. ”Mjölkdrickaren”. Signerad och daterad Thor 30 samt signerad Thor Fagerkvist a tergo. Olja på duk, 70,5 x 66,5 cm.

Mitt tredje val ur auktionen är en målning utförd av värmlandsmålaren Thor Fagerqvist. Redan som 14-åring blev han under sent 1800-tal antagen som lärling till Nationaltheatrets dekorationslinje i Oslo där Fagerqvist växte upp och verkade tills han flyttade till Värmland under tidigt 1900-tal. Han förde en Asketisk tillvaro och höll sig till en vegansk kost. Fagerqvists måleri är särpräglat och tar inspiration från bland annat expressionismen. Under sin karriär utförde han flera monumentala verk till läroverk och altartavlor till kyrkor. För mig är den här målningen ett bra exempel på intressanta och undervärderade konstnärskap jag möter i mitt yrke.


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Karl-Magnus på tornros@uppsalaauktion.se

Mer information

Våra köpstarka kunder söker