Logga in

Julia topp 3


Intendent Julia Unge Sörling berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 20:e april

1.

Kat. nr 827 – Ola Billgren

Hadrianus villa i Tivoli några mil öster om Rom är som en fristad med behaglig livsluft i motsats till den närliggande stadens hektiska, högljudda liv och ständiga rörelse. Säkert var det också så när kejsar Hadrianus på 100-talet e. Kr anlade villan och den stora parken med romerska bad, bibliotek och skulpturprydda arkader runt vattenbassänger. Idag är villakomplexet och den omgivande parken ett populärt utflyktsmål, en plats för kontemplation och återhämtning. 

I Ola Billgrens fotolika ögonblicksbild förflyttas jag bakåt i tiden. Hans grafiska verk förefaller synnerligen modernt i mötet med den antika platsen. Ola Billgrens kadmiumröda period utvecklade han under 1990-talet. Motivet, vita kolonner och skulpturer som speglas i vattenbassängen, skönjer man i de olika tonerna av rött som bygger upp hela bilden. Billgrens verk uppskattas mycket på marknaden idag och hans oljemålningar går ofta för höga summor. Billgrens grafik är mer tillgängligt prismässigt och jag tycker att man här får ett mycket fint verk av en av de främsta svenska samtidskonstnärerna och som för mig personligen ger associationer till ett fint minne då jag besökte Hadrianus villa.

2.

Kat. nr 308 – Keramik, fyra delar

När man är dotter till en arkeolog, och i sin uppväxt spenderat många timmar på olika museer runtom i Europa, är det helt ofrånkomligt att inte låta sig fascineras av antika föremål. Tänk att dessa sköra föremål, i olika former och vackert dekorerade, har klarat sig ända till våra dagar. Självklart merparten av tiden under skyddande jord, men ändå är färger och mönster nästintill intakta.

Auktionens vaser; bland annat en skyphos av så kallad Gnathia-typ, uppkallad efter den syditalienska staden Gnathia (dagens Egnazia) och en lekyt, förvärvades av nuvarande ägare vid auktionen efter Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson 1983. Estrid reste gärna till Italien. Hon fann inspiration i föremål från hela världen och från olika tidsepoker, och skapade ett eklektiskt och numera ikoniskt hem. På ett svartvitt fotografi från hennes hem på Strandvägen från 1939 syns vaserna i ett vitrinskåp i hallen.

3.

Kat. nr 250 – Byrå, rokoko

Auktionens nätta rokokobyrå är ett slående exempel på en fantastisk och praktisk möbel utförd i Stockholm under 1700-talets glansdagar. Jag tycker om den fanerade skivan som i min smak gör den lite mer lättplacerad i det moderna hemmet än motsvarande byrå med skiva i marmor. Den har vackra beslag i brons och dess format gör den lättplacerad i vilket hem som helst. Det är helt enkelt en genuin möbel av högsta kvalitet. Utöver att den är vacker att se på är den även praktisk med sina tre lådor och skulle gärna få flytta hem till mig.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Julia Unge Sörling via sorling@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 20 april 2021

Våra köpstarka kunder söker