Logga in

I fokus: Samtidskonst


Vår kommande Kvalitetsauktion 14 – 15 februari bjuder på spännande samtidskonst. Vår intendent Jeanna Ahlin berättar om samtidens uttryck för mångsidighet inom konsten.


Konsten har sedan urminnes tider skildrat sin samtid och har under årens gång rört sig mellan olika strömningar, influenser och stilriktningar. Det realistiska och traditionella måleriet gav vid seklet 1900 vika för en mer djärv framtoning. När den tidiga expressionismen introducerades öppnades dörren för starka färger, nya perspektiv och en frisinnad lekfullhet i konstnärernas kompositioner. Vår samtid och konsten som under de senaste decennierna har präglat konstscenen är resultatet av en konsthistoria som ständigt förnyar sig och utvecklas. Idag är medlet ofta ett verktyg för resultatet, som i Maria Miesenbergs fängslande komposition av färgstarka scotch-brites eller Gerry Johanssons svartvita fotografier av folktomma stadsmiljöer. I auktionen återfinns flera spännande verk som fångar det sena 1900-talet fram till idag i bild. Carl Johan De Geer är en av våra främsta representanter av 1960-talets gränsöverskridande konst i Sverige och hans serie med älgar är ett flitigt förekommande motiv. Älgen introducerades i hans måleri redan på 80-talet i en utställning för Advokatsamfundet. Auktionens iögonfallande ”Advokatälg I” från 2010 är ett lysande exempel på De Geers underbara förmåga att förena humor med konsten.

Jarl Ingvarsson är representerad med två verk i auktionen. I den underbara kompositionen ”Norrlandsfönster”, en målning i något mindre format än vad vi vanligtvis förknippar med Jarl Ingvarsson, briljerar han med kraftfull penselföring och stark kolorit. En annan favorit i auktionen är Lars Englunds ”Pars pro toto”. Englunds förtrollande skulpturer har ställts ut världen över och är inspirerade av den moderna tidens industriella material. Auktionens lilla pärla är en lättplacerad och närmast skulptural komposition från 1989.

Upptäck även verk av samtida konstnärer som Martin Wickström, Hans Wigert, Tommy Östmar, Karin Wikström, Peter Freudenthal, Lars Olof Loeld, Max Mikael Book, Carl-Fredrik Ekström, Sonja Larsson, Rebecca Burkhalter, Ann-Christine Jensmar, Gittan Jönsson, Lennart Aschenbrenner, Olav Christopher Jenssen och många fler.

Text av: Jeanna Ahlin, intendent för modern och samtida konst


Frågor om auktionen? Varmt välkommen att kontakta Jeanna på ahlin@uppsalaauktion.se

Kvalitetsauktion 14 – 15 februari 2023

Våra köpstarka kunder söker