Logga in

I fokus: hermès – lyx som aldrig går ur tiden


Vår kommande Kvalitetsauktion 17 – 18 januari bjuder på flertalet sjalar och föremål från Hermès. Vår kollega Amanda Rass berättar här om företagets historia och hur det kommit att bli ett modeimperium.


När Thierry Hermès 1837 grundade firman på Rue Basse-du-Rempart i Paris kunde han knappast ana att han hade lagt grunden till ett modeimperium, som sex generationer senare är ett av världens mest framgångsrika företag. Från hästartiklar och ryttarprodukter skapade för överklassen till 16 olika produktområden som innefattar bland annat läderartiklar, kläder, parfymer, klockor, porslin, accessoarer och smycken. Hermès är idag ett mångsidigt företag som håller ett högt anseende och är efterfrågat både tack vare sitt utsökta hantverk och för den klassiska designen.

Grace Kelly och Jane Birkin är två välkända namn som har haft stort inflytande på Hermès ikoniska väskmodeller, som har blivit en statussymbol världen över. Lika omtyckta är Hermès carré sidenscarfs. Över 2000 olika mönster har skapats av Hermès sedan 1937. Till denna dag är sjalarna skapade på samma sätt som de först gjordes för 86 år sedan: handtryckta, med handsydda och handrullade fållar. Hela processen tar ungefär 6 till 18 månader, vilket resulterar i ett bärbart konstverk som med sin tidlösa elegans tilltalar många. Ryktet säger att det köps en Hermès scarf någonstans i världen var 25:e sekund.

Hermès porslin har kanske inte en lika lång och gedigen bakgrund som deras läderprodukter eller mode, men har blivit storsäljare för Hermès under 1980-talet. Produktionen börjar i en verkstad i sydvästra Frankrike, där varje föremål är noggrant tillverkat och dekorerat. Formgivningen är oftast hämtad från halsdukarna och uppvisar Hermès arv. Många av motiven inkluderar djur, växter, invecklade former och fantasier som genom färg och design berättar en historia, vilket skapar en unik upplevelse för varje dukning.

Text av: Amanda Rass, assistent på konstavdelningen.


Frågor om auktionen? Varmt välkommen att kontakta Amanda Rass på rass@uppsalaauktion.se

Kvalitetsauktion 17 – 18 januari 2023

Våra köpstarka kunder söker