Logga in

Jeanna ahlin topp 3


Vår intendent Jeanna Ahlin berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 3:e mars.

1.

Kat. nr. 337 Ewald Dahlskog – Från Ewald Dahlskogs kvarlåtenskap finner vi två underbara fat som dateras till omkring år 1930. Året innan hade Dahlskog börjat arbeta för Bo Fajans i Gävle och hans tidigaste verk från denna period visades på Stockholmsutställningen 1930. Sannolikt utfördes auktionens fat till denna banbrytande utställning, ihågkommen för funktionalismens genombrott och uppvisning av svensk design och konsthantverk i världsklass. De geometriska formerna och fantasifulla motiven vittnar om Dahlskogs kännetecknande formspråk och särskilt roligt är den tillhörande skissen till ett av faten! Ewald Dahlskog var en mångsidig konstnär som entusiastiskt arbetade inom både måleri, keramik, glas och intarsia under sin livstid. Inspirerande som både person och konstnär var han en sann charmör och livsnjutare som älskade att resa. Dessa fantastisk fat är några av auktionens självklara höjdpunkter enligt mig!

2.

Kat. nr. 673 Amadé Barth – Amadé Barth levde ett kort men fascinerande liv och gick bort endast 27 år gammal i tuberkulos. Vid sin bortgång efterlämnade han endast drygt 30-40 verk och i auktionen ingår nu ett flertal verk av denna banbrytande konstnär. Oljemålningen som visar ett stilleben med en vit kanna och grönsaker på en tazza är en given favorit, en bild som uppvisar en slående målerisk kvalitet och ett för tiden märkbart modernt formspråk. I Barths bilder möter klassicism modernism på det mest förtrollande vis och auktionens målning är inget undantag. Barth föddes i Schweiz men spenderade mycket tid i Sverige tack vare sin svenska hustru Signe Pettersson, men få av hans verk har tidigare bjudits ut till försäljning. Samlingen och i synnerhet denna oljemålningen vittnar om ett spännande konstnärsliv och en tidig pionjär för modernismens utveckling.

3.

Kat. nr. 310 Skåp – Denna häftiga möbel i senbarock är en av mina favoriter denna auktion! Den eleganta men maffiga utformningen drar verkligen blickarna till sig och vittnar om senbarockens något slankare linjer, i kontrast till den tidigare barockens tunga ideal. Den holländska och engelska stilen blev idealen och inhemska träslag populära. Detta skåp har fanerats med vacker valnöt, men kanske är det ändå insidan som räknas i detta fall. Bakom skåpdörrarna döljer sig nämligen en iögonfallande lådinredning i valnöt och alrot! En ypperlig plats för förvaring av mindre föremål såsom nycklar eller smycken, och en ljuvlig möbel att njuta av i hemmet under många år framöver.


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Jeanna på ahlin@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 3 mars 2020

Våra köpstarka kunder söker