Logga in

Karl-Magnus topp 3


Intendent Karl-Magnus Törnros berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 18 januari 2022.

1.

Kat. nr 433 – Albert Engström

Likt utslängd i Östersjön är Gotska Sandön en våra mest mytomspunna platser. Albert Engström spenderade under 1920-talet en hel del tid på ön och kom att bli en av dess främsta skildrare. Han gav även ut ett verk om ön på Albert Bonniers förlag år 1926. Auktionen innehåller två verk av Engström från Gotska Sandön och det jag nu valt avbildar ett parti skärgårdstallar på den över ön tvärgående Höga åsen vilken bildats av flygsanden och på sin högsta punkt sträcker sig 42 meter över havet. Engström har i sin bild väl fångat den karga skärgårdsnaturen och låter oss betrakta de vindpinade tallarna i sommarens skymningsljus.

2.

Kat. nr 443 – Strösockerskålar, ett par 

Det är något väldigt tilltalande när antikens formspråk möter ett så pass relativt enkelt material som tenn. De här sockerskålarna från omkring år 1800 är synnerligen dekorativa och skäms inte för sig. Liknande formspråk hittar vi under samma tid i bland annat England där föremålstypen kallas för ”Chestnut urns” och ofta var bemålade. De nu aktuella skålarna är ovanligt nog ostämplade men av hög kvalitet och i ett mycket gott skick.

3.

Kat. nr 445 – Sakral skulptur 1600/1700-tal, Sydeuropa

Träskulptur är i dag generellt mycket prisvärt och för en relativt liten peng finns möjligheten att förvärva objekt av museikvalitét. Detta gäller inte minst för sakrala objekt vilka ju oavsett trosuppfattning är en så stor del av vårt västerländska kulturarv. Auktionens sannolikt spanska bild av Johannes Döparen är väldigt väl skuren och av ett imponerade format. Den har fått en senare bemålning vilket i sammanhanget är närmast att förvänta. Skulpturen kan dateras till 1600- eller 1700-talet och har ursprungligen möjligen varit en del av en större altaruppsats.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Karl-Magnus via tornros@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 18 januari 2022

Våra köpstarka kunder söker