Logga in

Jeannas topp 3


Intendent Jeanna Ahlin berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 18 januari 2022.

1.

Kat. nr 550 – Josef Frank

Den här nätta soffan hör till en av formgivaren Josef Franks mest uppskattade och är idag en riktig klassiker. Eftersom den är lite mindre till sin storlek ryms den även i det mindre hemmet och får gärna kläs i en glädjande färg såsom denna ljusblå nyans. Modellen med nummer 678 formgavs redan 1935 för Firma Svenskt Tenn men känns lika tidlös nu som då. Dessutom är den riktigt bekväm, en sådan man vill sjunka ner i med en bra bok och och aldrig lämna!

2.

Kat. nr 14 – Alfred Helberger

I auktionen ingår två färgstarka verk av Alfred Helberger, en relativt okänd tysk bildkonstnär vars tidiga målningar sällan syns på marknaden. Efter studier i Frankfurt och Karlsruhe flyttade han 1894 till Berlin. Under det tidiga 1900-talet begav han sig ut på resor till länder som Frankrike, Norge, Danmark, Holland och Portugal där han studerade samtidens konst. Särskilt fascinerad blev han av franska impressionister och fauvister och i hans egna verk har färgerna en alldeles särskild lyskraft. Under Första världskriget gjorde Helberger militärtjänst med konstnärskollegorna August Macke och Franz Marc och han gifte sig med en kvinna av judisk härkomst. 1937 förbjuds han av Nazisterna att visa sin konst och han fortsatte därför att måla under största hemlighet. Tragiskt nog avrättades hans judiska hustru i ett koncentrationsläger och Alfred Helberger begick självmord i Berlin 1946. Konstnärens dotter tog med sig flera av hans målningar till Sverige, möjligen bär auktionens verk denna spännande proveniens.

3.

Kat. nr 67 – Achille & Pier Castiglioni

Ytterligare en designklassiker i auktionens katalog är ”Arco”, den otroligt häftiga golvlampan med den böjda siluetten på en sockel av marmor. Lampan formgavs 1962 av bröderna Achille & Pier Castiglioni för italienska Flos. Inspirationen till denna lampa hämtades från vanliga gatlyktor och bröderna önskade skapa en lampa som inte var i vägen. Med sin imponerande höjd hänger den nästan fritt och det får till och med plats en större möbel under. En riktigt tuff ljuskälla som i mitt tycke ger en spännande dimension till rummet. 


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Jeanna via ahlin@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 18 januari 2022

Våra köpstarka kunder söker