Logga in

Eriks topp 3


Vår intendent Erik Ingare berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 27:e augusti.

1.

Kat. nr. 882 Stol – Helt sanslös! Skicket är fullkomligt sagolikt om man gillar orörda möbler som jag gör. Modellen med ”snibbarna” på ryggbrickan brukar härledas till Gotland, och där kallas de också för snibbstolar. Generationers användande har slitit ner benen så att stolen är för låg, den fantastiska skinnsitsen är lagad och tagelstoppningen tittar fram på sina ställen. Men vad gör det? Jag ser stolen mer som en skulptur. Och en väldigt charmig och fin sådan.

2.

Kat. nr. 95 Näverjolle – Jonas Johansson eller ”Näverjollen” som han kallades var ett riktigt byoriginal som var verksam i trakterna kring Järvsö i Hälsingland vid mitten av 1800-talet. Han livnärde sig på att tillverka olika typer av bruksföremål i trä, men det är med dessa otroligt fina näverburkar som man framförallt förknippar honom. Burkarna är precis som här ofta rikt dekorerade med skuren och bemålad dekor av stiliserade blommor och husfasader. Om Jonas sägs det bla att han stammade kraftigt men att han sjöng gärna och ofta. Han betraktades av vissa som lite ”jollig”, dvs löjlig eller småtokig. Jag fascineras av hur Jonas Johansson kunde förvandla och bearbeta ett så enkelt material som näver till så fina små konstverk som näverjollarna är. I mitt tycke tillhör de höjdpunkterna inom folkkonsten i Hälsingland.

3.

Kat. nr. 970 Wilhelm Kåge – Efter att ha sett Orrefors exklusiva graverade glas på Parisutställningen 1925 blev Wilhelm Kåge intresserad av att försöka föra över detta formspråk till keramiken. Resultatet blev Argentan som prenterades på Stockholmsutställningen 1930. Serien blev en succé. Både i Sverige och internationellt. Till en början producerades handdrejade och detaljerat välmålade pjäser av hög kvalitet. Men efterhand blev Argentan en av de populäraste hedersgåvorna och presentartiklarna i landet. Detta medförde även att föremålen började gjutas och dekoren blev även den betydligt enklare. Auktionens fat har alla de detaljer som jag anser karaktäriserar ett argentaföremål av hög kvalitet. Den oerhört fint målade draken, silverränderna som ger en lite geometrisk touch och sist men inte minst den sanslöst fina och livliga mörkgröna glasyren.


Kvalitetsauktion 27 augusti 2019

Våra köpstarka kunder söker