Logga in

Tonys topp 3


Intendent Tony Frank berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 12 – 13 april 2022.

1.

Kat. nr 141 – Rolex, Daytona

Det var länge sedan man bara kunde gå in i en Rolexbutik och köpa en Daytona i stål. I över 20 års tid  har det varit kö för att få tillgång till denna klassiska modell. Kötiden har varierat en del men idag är det närmast omöjligt att ens få sätta upp sig på en kölista. Det är alltid trevligt att få presentera en Daytona i stål, detta exemplar är från 2003, komplett med certifikat och box.

2.

Kat. nr 911 – Jaeger-LeCoultre, Atmos

En revolutionerande teknisk lösning skapad redan 1928 av Jean-Léon Reutter ligger bakom detta ikoniska bordsur. Klockan får sin kraft av förändringar i den atmosfäriska temperaturen, i urverket finns en gasfylld kapsel och minsta lilla temperaturförändring gör att gasen expanderar eller kontraherar, denna ständiga förändring driver urverket. Atmos är ingenting mindre än en evighetsmaskin. Den schweiziska regeringen har lämnat över en Atmos som gåva till prominenta gäster på statsbesök i landet sedan 1950-tiden.

3.

Kat. nr 919 – Cartier, Basculante

Liksom Jaeger-LeCoultres Reverso togs denna modell fram tidigt 1930-tal som en sportklocka där man ville skydda klockan från slag och stötar, den primära målgruppen var aktiva inom golf och hästpolo. Till skillnad från sin konkurrent vänder man denna boett vertikalt när man vill skydda uret. Samtidigt som Reverso har blivit en klassiker har Basculante levt en mer undanskymd roll, en del av förklaringen skulle kunna vara att Cartier tidigare endast designat klockorna men lagt ut tillverkningen hos andra producenter. När man nu på senare år har satsat på ”inhouse-verk” och avsevärt höjt kvaliteten så har många spekulerat att man kommer att ta fram en ny Basculante i närtid, den som lever får se.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Tony via frank@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 12 – 13 april 2022

Våra köpstarka kunder söker