Logga in

I fokus: Omega speedmaster


Vår intendent Tony Frank berättar här om hur Omega Speedmaster kom att bli världens mest berömda armbandsur.


Speedmaster lanserades av Omega som en del av Seamasterkollektionen 1957, ursprungligen som en klocka för motorsport. Man var först i världen med att ha tachymeterskalan på bezelen utanför glaset vilket gjorde den tydligare att avläsa.

Tre stycken i den allra första astronautgruppen ”Mercury Seven” bar Omega Speedmaster som sina personliga armbandsur under tidigt 1960-tal. Då NASA ville säkerställa att kvaliteten på piloternas ur var tillräckligt bra för att kunna användas som backup till rymdfarkostens primära tidtagningsenhet så togs ett gediget testprogram fram i oktober 1964 då 10 stycken olika tillverkare bjöds att skicka in ”armbandsur med kronograffunktion”. Bara en kronograf överlevde dessa extrema tester och den 1 mars 1965 deklarerades Omega Speedmaster ”Flight Qualified for all Manned Space Missions”.

Redan den 23 mars 1965 bars armbandsuret av Virgil ”Gus” Grissom och John Young på Gemini III som var det första bemannade uppdraget i Gemini-programmet, sedan dess har NASA haft Omega Speedmaster som en del av astronauternas officiella utrustning och resten är som man brukar säga historia. Efter den lyckade månlandningen i juli 1969 har armbandsuret kallats månklockan eller ”The Moonwatch” världen över. Detta har lett till att modellen blivit det mest berömda armbandsuret i världen.

Text av: Tony Frank, intendent för klockor.


Frågor om auktionen? Varmt välkommen att kontakta Tony Frank på frank@uppsalaauktion.se

Kvalitetsauktion 17 – 18 januari 2023

Våra köpstarka kunder söker