Logga in

I fokus: Funkislampor


Vår kommande Kvalitetsauktion 14 – 15 februari bjuder på flertalet kromade och lackade funkislampor. Vår intendent Karl Green berättar om funktionalismens historia och hur den funktionalistiska idén spred sig till bruksföremål.


En internationell funktionalistisk arkitekturrörelse växte fram i efterdyningarna av första världskriget, som en del av modernismens framfart. Dess idéer var till stor del inspirerade av en önskan att bygga en ny och bättre värld, vilket brett och starkt uttrycktes av de sociala och politiska rörelserna i Europa efter det förödande världskriget. I Norden blev den modernistiska arkitekturens internationella rörelse och idéer vida känd genom Stockholmsutställningen 1930. Entusiastiska arkitekter samlade sina idéer i ett manifest och under åren därefter växte en funktionalistisk arkitektur fram i hela Skandinavien.

Från arkitekturen spred sig den funktionalistiska idén till gestaltning av bruksföremål och ett av de formmässiga områden där idealen verkligen fick blomma ut till fullo är i den elektriska armaturen. Funkislamporna har rena, lackade, kromade ytor och alltjämt tydliga användingsområden. I februari månads Kvalitetsauktion finner vi fyra funkislampor av olika tillverkare. Bland annat återfinner vi en tvåarmad förnicklad lampa från Böhlmarks Lampfabrik i Stockholm, en Schweizisk kromad lampa från B.A.G. Turgi samt en grönlackad dito från Boråstillverkaren Boréns.

Text av: Karl Green, intendent för design


Frågor om auktionen? Varmt välkommen att kontakta Karl på green@uppsalaauktion.se

Kvalitetsauktion 14 – 15 februari 2023

Våra köpstarka kunder söker