Logga in

Special: Madeleine Pyk


Madeleine Pyk född 1934. "Ateljén Qui Lunel". Signerad M Pyk. Olja på duk, 45 x 35 cm.

En av våra mest färgstarka och fascinerande samtida konstnärer är Madeleine Pyk, känd för sina fantasifulla kompositioner och djupdykningar i sagornas värld. Uppsala Auktionskammare presenterar vid Onlinekvalitetsauktionen den 30 januari ett stort antal verk av Madeleine Pyk från olika perioder i konstnärens liv.

Många av Madeleine Pyks bilder är målade med inspiration från Stockholm, staden hon föddes och växte upp i som ung. Sina konststudier förlade hon vid först Konstfack under åren 1951-55 och därefter vid Konstakademin mellan 1963-67. Inom hennes mångsidiga produktion ryms ett stort antal kompositioner från hennes älskade barndomsstad – upprymda och lyckliga skildringar från stadens alla hörn. I auktionen återfinns den humoristiska ”Noa och jag” – Cirkus i Stockholm (kat.nr. 2) utförd år 1987. Duken har fyllts med en mängd fantasifulla utklädda cirkusfigurer tillsammans med cirkustält, fartyg till sjöss och välkända Katarinahissen med Gondolen i Stockholm. I ”Mälaren” (kat.nr. 11) möter vi livet till sjöss utanför huvudstaden. En stor dos äventyrslust möter betraktaren genom Madeleine Pyks färgrika och berättande illustrationer av hennes omgivning, bilder där paraplyer, robotar, tigrar, instrument och kaniner är återkommande inslag.

Att återge glädje och gemenskap har kännetecknat Madeleine Pyks verk under hela hennes konstnärsperiod. Varma möten och uppsluppna tillställningar är vanliga motiv inom hennes bildvärld och i auktionen möter vi ett flertal bilder inom denna genre. ”Alla får rum i jaktstugan” (kat.nr. 16) är en livfull historia om människor och djur som möts omgivna av skogens träd. Som alltid i Pyks målningar pågår olika händelser i samma tid och rum – några spelar instrument, en annan figur hoppar hopprep och på övervåningen sitter en liten grupp och samtalar vid bordet.  I ”Festen” (kat.nr. 12) möter vi ett sällskap av både människor och djur som tillsammans dansar kring ett bord där det väntar en stor gräddtårta toppad med en jordgubbe.

Madeleine Pyk är en av våra skickligaste samtidskolorister och skildrar sina fantasifulla bilder genom sin alldeles unika naivistiska och lekfulla stil. Detta kommer till fulländat uttryck i auktionens sprakande målning ”Montecarlo” (kat.nr. 17) – schatterad i olika bländande blå nyanser och illustrerad med flera av Pyks mest igenkänningsbara element. Cirkusartisterna är tillbaka men vi möter dem utanför stadens murar och i olika konstellationer. En utklädd giraff äter glass, en racerförare kör förbi och bakom dem står en robot bredvid en lustig figur i ballerinadräkt och krås. Till höger visas istället en scen från Wimbledon och duken har fyllts av tennisracketar, hejarop och en skateboard. Kontrasterna följer inget logiskt mönster utan det är det oväntade och ofattbara som gör Madeleine Pyks verk så mästerliga. Humor och glädje förenas med allvarsamhet och eftertanke, förmedlat genom en enastående färgskala och en aldrig sinande nyfikenhet på livets möjligheter.

I auktionen finner vi bland flera andra även en rad spännande verk från konstnärens ateljé, scener från sydländska kustlandskap och promenader i stadsmiljö. Det är en personlig och intim berättelse av ett fascinerande och ständigt inspirerande konstnärskap som nu bjuds ut till försäljning på Uppsala Auktionskammare.

Besök oss under våra visningdagar av Madeleine Pyks verk på Nybrogatan 20 i Stockholm!


Se alla auktionens verk av Madeleine Pyk här »


Visning i Stockholm 25-29 januari
Vardagar kl. 10-17, helg kl. 11-17
Plats: Nybrogatan 20, Stockholm

Auktion i Uppsala
Slagauktion: Tisdag 30 januari kl. 10.00
Plats: Dragarbrunnsgatan 73, Uppsala


För mer information kontakta:  Jeanna Ahlin |  0734 – 32 41 45  |  ahlin@uppsalaauktion.se


Allt du behöver veta