Logga in

Special:  Bertram Schmiterlöw


Uppsala Auktionskammare har nöjet att sälja drygt 50 betydelsefulla verk av konstnären Bertram Schmiterlöw (1920–2002) på vår kommande Onlinekvalitetsauktion den 4 april 2017. Samtliga konstverk kommer från konstnärens egen samling. 

Visning 29 mars – 3 april i Stockholm

Vardagar  kl. 10–17
Helg  kl. 11–17
Samlingen visas endast i våra lokaler på Nybrogatan 20, Stockholm.

Se alla konstverk här »


Bertram Schmiterlöw är för många känd som en av Sveriges främsta porträttmålare under 1900-talets andra hälft, men hans konstnärskap rymde betydligt mer än så och präglades av ett spännande konstnärsliv. Hans fängslande skildringar kännetecknas av ett figurativt, expressivt och ljuvt koloristiskt måleri där ljus och ytor bygger miljöerna. Som son till en svensk officer och en franskfödd norsk diplomatdotter kom Bertram Schmiterlöws uppväxt och liv att delas mellan boenden i olika länder. Inspirationen till flera av de verk som återfinns i denna auktion hämtades från åren i San Salvador de Jujuy, en av Argentinas äldsta städer belägen i landets nordvästra del, dit Bertram tillsammans med sin mor och yngre bror flyttade under mitten av 1940-talet. Haciendan Casa Sueca som familjen lät uppföra kom att bli hans älskade hem under tio år framöver, och blev en ofta återkommande inspiration i hans rika bildvärld även efter återkomsten till Sverige. Från denna inflytelserika period i konstnärens liv återfinns bland andra den tidiga målningen ”Vattenbärerska i palmallé, San Salvador de Jujuy” och skildringen av stadens torg där en rosa sportbil just parkerat vid arkaden, ”Plaza Major, Jujuy”.

Händelser i vardagen såsom grannen som nyfiket kikar över häcken, mannen som kontemplerar på taket eller den äldre damen som ensam betraktar sin omgivning bakom svarta solglasögon är några av de uttrycksfulla motiv som har kommit att förknippas med konstnären Bertram Schmiterlöw. Det starka intresset för människan som individ och beteende i grupp skapade nästintill en egen genre inom Schmiterlöws konstnärskap. Människor i grupp skildras i flera av auktionens oljemålningar såsom ”Bastu” från 1965, ”Beskådande” och ”Spanjorer på torg”. På samma vis fångade han mästerligt den ensamma individens styrka och tankegång genom verk som ”Kvinnan i Altea”, där en ensam äldre dam har slagit sig ner på en stol någonstans i den spanska staden Altea och med stolt blick studerar sin omgivning bakom nattsvarta solglasögon. Schmiterlöw besökte Spanien vid ett flertal tillfällen under sin levnadstid, ett land som till kulturen och miljön påminde honom mycket om Argentina men som geografiskt var närmare hemstaden Stockholm.

En av samlingens främsta verk är ”Via Condotti – Rom”, en monumental målning från Schmiterlöws senare period som fängslar betraktaren genom stor detaljrikedom. Myllret av ivriga turister och romare har fångats ovanifrån, ett perspektiv som skildrar den till storlek lilla människan jämfört med de massiva byggnaderna i sten som omgärdar boulevarden. Ljuset faller längs med Via Condotti, men i skuggorna längs med fasaderna pågår full aktivitet.

Flertalet av de konstverk som nu bjuds ut till försäljning ställdes ut på Bertram Schmiterlöws stora separatutställning ”Från mina två världar” som ägde rum på Prins Eugens Waldemarsudde vintern 2000–2001. Auktionen erbjuder några av konstnärens främsta målningar samt akvareller som aldrig tidigare varit ute på marknaden. Bertram Schmiterlöw tilldelades 1974 Vasaorden för sin betydande konstnärliga gärning, samt 2002 Argentinas högsta utmärkelse Orden Libertador San Martin.

Samlingen med Schmiterlöws konstverk visas separat i Stockholm 29 mars – 3 april i Uppsala Auktionskammares lokaler på Nybrogatan 20 i Stockholm och auktionen äger rum 4 april kl. 10.00 i Uppsala.

Se alla konstverk här »


Auktionens samling ger en fascinerande inblick i Bertram Schmiterlöws konstnärskap och erbjuder möjligheter att förvärva unika och framträdande verk med proveniens direkt från konstnären.

Klicka här för att se Tom Alandhs dokumentär Två bröder – två världar om Bertram Schmiterlöw och hans bror Christer (extern länk till SVT Öppet arkiv).

Vid frågor kontakta

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Allt du behöver veta