Logga in

Rauno Uutela och hans samling


Att samla är en drivkraft som finns hos många människor. Föremålen som man samlar, oavsett vad det är, har man till låns under sin livstid. Uppsala Auktionskammare har fått uppdraget att nu sälja Rauno Uutelas omfattande samling av antikviteter med fokus på förgyllda konstobjekt från tidigt 1800-tal i from av ljusstakar, kandelabrar, pendyler och prydnadsföremål. Samlingen omfattar 127 auktionsposter som säljs vid Kvalitetsauktionen 9 april 2019 i Uppsala.

Rauno Uutela (1952-2019) föddes i Hautajärvi, Salla kommun i norra Finland. Orten ligger vid polcirkeln nära den ryska gränsen. I dessa trakter har det utkämpats många militära strider under 1900-talet, både under Vinterkriget och Fortsättningskriget. Generellt rådde det mycket svåra omständigheter i detta område i Finland med utbredd fattigdom efter kriget under Raunos barndom. Han var ett av totalt fem syskon och hans mor och syskon var viktiga för honom. Rauno beskrivs av sina släktingar som familjekär, även om han själv aldrig fick någon egen familj. Rauno hade ett fantastiskt sifferminne, men ägde aldrig själv någon dator och kunde heller inte använda en.

Rauno Uutela (1952-2019)
Rauno Uutela (1952-2019)

Redan som litet barn tyckte Rauno om att leta efter speciella saker hemma på gården i Hautajärvi. Rauno kröp runt på vindar och sökte runt i uthus, fann han exempelvis ett fint godispapper var det som en skatt för honom. Raunos stora intresse för antikviteter började när han i sin ungdom fick se många fina föremål hos en bekant i södra Finland. Detta blev startskottet för hans starka önskan att själv börja samla.

Rauno var en strävsam yrkesman och arbetade med samma arbetsuppgifter under större delen av sin yrkesverksamma tid. Han satsade det mesta han tjänade på sin stora passion; antikviteter och konstföremål. Genom åren besökte Rauno flitigt antikaffärer, antikmässor och auktionsvisningar där han för många blev ett välkänt ansikte. Han tog ofta hem saker på prov från olika antikhandlare, han ville se om objekten skulle passa ihop med hans andra antikviteter och det var viktigt att skapa en helhet i hemmet. Trots sina låga inkomster satsade han allt på sitt största intresse och många gånger köpte han dyrbara antikviteter på avbetalning. I lägenheten i Enskede skapades under decennierna en imponerande samling som nu auktioneras ut.

För drygt ett år sedan blev Rauno pensionär och det var med stor glädje som han nu skulle han få möjlighet ägna sig på heltid åt sin passion i livet – antikviteter. Tyvärr fick han bara ett drygt år som pensionär. Raunos familj och släktingar önskar nu att objekten i hans samling kommer till nya passionerade samlare där de kan sprida samma glädje som de har gjort för Rauno.

Till samlingen


Vid frågor kontakta

Karl-Magnus Törnros

Intendent

Klassiska möbler, äldre konsthantverk och silver
Tel: 0720-77 82 30
tornros@uppsalaauktion.se

Kvalitetsauktion 9 April