Logga in

Roland Svensson

”Vinterskärgård” – skären öster om Möja


Klubbades för 580.000 kr vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 13-15 juni 2018


281. Roland Svensson (1910‑2003). ”Vinterskärgård” – skären öster om Möja.
Signerad och daterad Roland S. 1978. Oljetempera på duk, 70 x 190 cm.

Utförd under åren 1978-juli 1980 enligt påskrift på spännramen.

Proveniens:
Svensk privatsamling, förvärvad direkt av konstnären.

Utställd:
Prins Eugens Waldemarsudde, ”Roland Svensson: Skärgård, öar och hav”, 18 september 2010‑16 januari 2011.


FOKUS

Långt ute bland kobbar och skär i Stockholms yttre skärgård etablerade sig Roland Svensson som vår tids främste skildrare av detta landskaps särart. Med en geografs noggrannhet, en kulturhistorikers kunskapstörst och inte minst med en målares ivriga hand avbildade, tolkade och översatte han havslandskapet under sitt 60-åriga konstnärskap.  Under studietiden genomförde han studieresor till London och Paris och under vintrarna 1947-1958 gjorde han regelbundet studie- och målarresor till Skottland, Hybriderna, Färöarna, Orkney- och Shetlandsöarna, liksom en längre vistelse på vulkanön Tristan da Cunha i Sydatlanten. Av alla de ösamhällen som Svensson företog resor till så förblev Stockholms skärgård hans primära verksamhetsfält, och med vilket hans konstnärskap idag är synonymt.

Svensson hade sin ateljé på Stora Tornö, en kilometerlång ö nordost över sundet om Möja. Där skildrade han årstidernas växlingar med stark inlevelse. Som friluftsmålare i dess rätta bemärkelse vandrade och seglade han genom det karga skärgårdslandskapet i ur och skur, ständigt sökande efter sina motiv där människa möter natur. I monumentala “Vinterskärgård” blickar vi ut över skären öster om Möja. Centralt placerad i förgrunden står en stuga, människans avtryck i denna naturens storvulenhet. Den vegetation som gör sig påmind över snötäcket bär fortfarande höstfärger, träden med några enstaka beslutsamma löv. Drivisen flyter stilla ut mot de åtskilliga skär som omsluter Möja. Tunga, dramatiskt skiftande violetta moln drar fram över den låga horisonten, i vars sprickor solen efterlängtat kämpar fram.

“Vinterskärgård” var ett av de verk som visades på den mycket uppskattade retrospektiva utställning som innefattade över 200 av Svenssons verk i skilda tekniker på Prins Eugens Waldemarsudde 2010-2011. Genom sina impressionistiska iakttagelser av den svenska naturen har han kommit att bli en av vår tids mest folkkära konstnärer, inte minst via åtskilliga bokillustrationer och en omfattande produktion av litografiska verk. Svensson är idag representerad vid Nationalmuseum, Moderna Museet, Kalmar konstmuseum, Malmö museum, Norrköpings konstmuseum och Prins Eugens Waldemarsudde.


Tillbaka till katalogen

Mer information