Logga in

Anders Krisár

Utan titel


Klubbades för 300.000 kr vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 13-15 June 2018


334. Anders Krisár (född 1973). Utan titel. Signerad, daterad och numrerad Krisár 2013 A.P. 2/2.
Akryl på polyesterharts, polyuretan, trä, olja och skruvar, L 67, B 45, H 73 cm.

Proveniens:
Galleri Christian Larsen, Stockholm.
Ur en betydande svensk samling.


Anders Krisár är i huvudsak autodidakt och beslutade sig för att inrikta sig på konst först i sena tjugoårsåldern. Krisárs konstnärskap spänner över flera olika medier, såsom fotografi, ljud och performance, men hans senaste arbeten är främst skulpturala. Trots att hans verk praktiskt taget omedelbart vann erkännande i den slutna konstvärlden räknas han fortfarande som något av en outsider.

Anders Krisárs konstnärliga produktion är utmanande, både estetiskt och konceptuellt och reaktionen hos betraktaren är många gånger komplicerad. Verken förvirrar den traditionella uppfattningen om vad vi tycker, och responsen rör sig mellan spänning och fascination till ren skräck. Hans sätt att kombinera en fulländad reproduktion av den mänskliga kroppen med våldsamma ingrepp som exempelvis i ”The Birth of Us [boy]” (2006–07), den strimlade torson ”Cuirass” (2005) eller som i auktionens verk, utmanar kroppens integritet och skapar en nästintill instinktiv reaktion.

Den unge pojke vid namn Johan, som varit modell för dessa arbeten och till flera av konstnärens andra verk, är syskonbarn till Krisárs hustru Jeanette. Avgjutningsprocessen är komplicerad och involverar en mängd material som samtliga genomgår flera mutationsstadier för att se levande ut. Skulpturerna är gjorda med en total perfektion, en absolut nödvändighet för att nå det slutgiltiga resultatet. Anders Krisár har utvecklat en egen metod för detta och under arbetet utför han en mängd avgjutningar som förkastas när de inte är helt perfekta. Den släta rena ytan och den unge oskuldsfulle pojken ger den vertikala klyvningen ett verkligt brutalt uttryck. Det är denna kontrast och kombination av omsorgsfull perfektion och medveten defekt som gör Anders Krisárs skulpturer till föremål för genuin fascination.

Auktionens skulptur är öppen för flera olika tolkningar. I Krisárs arbeten är familjeangelägenheter och den självbiografiska aspekten ofta i fokus. Krisár är uppvuxen med föräldrar som båda lider av mental sjukdom. Modern, som är ständigt återkommande i hans skapande, är alltid kluven på grund av sin bipolära sjukdom. Samtidigt uttrycker skulpturen en längtan och en saknad av att vara tillsammans och på samma gång en ilska över den förstörda skönheten och oskulden. Detta gripande porträtt, med sin öppna ikonografi, är tematiskt centralt i Anders Krisárs konstnärskap.


Tillbaka till katalogen

Mer information