Logga in
 Foto: Jonas Wahlberg
Foto: Jonas Wahlberg

Upptäck Ulf Wahlbergs fartfyllda värld

– bland rallybilar, fantasilandskap och djärv abstraktion


Uppsala Auktionskammare har glädjen att presentera ett stort antal målningar och akvareller ur konstnären Ulf Wahlbergs kvarlåtenskap. Samlingen ger en unik inblick i Wahlbergs produktion och innehåller ett flertal verk som aldrig tidigare visats för den allmänna publiken. Flera av konstnärens mest monumentala målningar med ikoniska dragsters och bilvrak från 1960-talets USA återfinns i samlingen, liksom banbrytande abstrakta målningar, färglyriska stilleben och drömlika fantasilandskap. När Ulf Wahlberg gick ur tiden 2014 efterlämnades verk ur ett fascinerande och mångsidigt konstnärskap, präglat av en ständig nyfikenhet för omvärlden utanför det egna landets gränser – och naturligtvis kärleken till amerikanska bilar och fartfylld racing!

Det var i Stockholm som Ulf Wahlberg föddes och där kom han att spendera större delen av sitt liv. Efter erhållen handelsrealexamen 1955 arbetade han under några år som kontorist, men en inneboende kreativitet och längtan efter att skapa förde Wahlberg till Kungliga Konsthögskolan under början av 1960-talet. Nu uppenbarade sig en turbulent tid i svensk konsthistoria. Blickarna vändes nu från Frankrike och riktades istället mot USA och den framväxande popkonsten och abstrakta expressionismen. Hos Wahlberg blev mötet med verk av Willem de Kooning och Jackson Pollock avgörande, och med en nyfunnen energi och sanslös lyskraft utförde han en svit med häftiga graffitimålningar och modellteckningar inspirerade av de Kooning. Dukarna med stadsscener fångade tidens politiska motstridigheter och fylldes av våld, brutalitet och dissonanta vibrationer. Från denna intensiva och korta period i Wahlbergs konstnärskap har få verk bjudits ut till försäljning tidigare. I katalogen återfinns nu ett flertal av dessa abstrakta kompositioner, vilka helt saknar motsvarighet i hans senare måleri.

Intresset för bilen som motiv väcktes hos Ulf Wahlberg och vännen tillika konstnärskollegan John-E Franzén under det tidiga 1960-talet. De första billandskapen och ”bilmotorlandskapen” tillkom 1962-63 och uppvisade härvor av cylindrar, sladdar, ventiler och kopplingar. De amerikanska bilarnas slående elegans hänför Wahlberg och han ägnar stor tid åt att måla racerbilar. Våren 1965 bar det för första gången av till USA. Intrycken från denna avgörande resa visades på hans uppmärksammade debututställning på Galleri Observatorium i Stockholm under hösten samma år. Tillsammans med John-E Franzén återvände han till USA 1967, då till den amerikanska västkusten där gatorna badade i solsken. Flashiga dragsters och vrålande racermotorer fångades nu på Wahlbergs dukar, likaväl som glittrande vyer över Los Angeles trafikerade vägar. Några av auktionens självklara höjdpunkter är de monumentala dukarna från resorna till USA, där bilarna spelar huvudrollen i samspel med naturen.

Auktionen innehåller även flera av Ulf Wahlbergs fantasilandskap, en serie målningar som utfördes 1974-77. Själv fascinerades Wahlberg av den spännande 1400-talsmålaren Hieronymus Bosch och hans visionära fantasi, och i sina egna landskapsbilder sammanbinder han mystiska figurer och fragment med djur, växter och deformerade maskindelar. ”Tvärsnitt genom jorden”, beskrev Ulf Wahlberg dessa verk, där kontrasterna är många mellan liv och död, aska och pånyttfödelse. Under samma period utförde Ulf Wahlberg realistiska landskapsbilder från Öland och Vassbacken i Västergötland, där han inrett en sommarateljé i en nedlagd folkskola invid Göta Kanal. Här lämnar han de surrealistiska, drömlika scenerna för ett ögonblick och fångar istället ett skimrande landskap i grönska så som han upplever det. I denna stillhet briljerar Wahlberg när han framkallar en kraft i tystnaden som fullkomligt hänför.

Som en utveckling av fantasilandskapen gör ”spetsnäsorna” entré inom Wahlbergs bildvärld. De är absurda i sin form och för tankarna till underjorden och ett myllrande liv som för oss ännu är okänt. Vi finner dem i öknen på samma vis som bilarna, ofta iförda humoristiska hattar och glasögon, långa slipsar och färgglada kostymer. Konstnären själv blir regissör och förändrar ständigt kulisserna där vi möter dessa lustiga små figurer, han leker med det undermedvetna men sätter dem samtidigt i ett självständigt perspektiv där vi inte riktigt kan nå dem. Wahlberg var en lyriker med förmågan att genom ett glittrande ljus visa oss en värld bortom verkligheten.

Idag finns Ulf Wahlberg representerad i privata samlingar liksom på ett flertal betydande museer såsom Nationalmuseum och Moderna Museet i Stockholm, Göteborgs konstmuseum och Norrköpings konstmuseum. Vi bjuder nu in till att upptäcka Ulf Wahlbergs fartfyllda värld!


Konstverken säljs vid en specialauktion 9 februari 2021, kl. 18 på Nybrogatan 20 i Stockholm.


Tillbaka till katalogen