Logga in

Anders Zorn

”Sittande flicka i resdräkt”


Klubbades för 600.000 kr vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 13-15 juni 2018


800. Anders Zorn (1860‑1920). ”Sittande flicka i resdräkt”. Akvarell med täckvitt, 53,5 x 45 cm.

Utförd år 1881.
Bär påskrift: ”Denna aquarell förefaller vara av mig. Zorn”.

Proveniens:
Gåva av konstnären till målaren Georg Arsenius (1855‑1903).
Generalkonsul Karl Bergsten (1869-1953), Stockholm.
Ingenjör Ivar Kreugers (1880‑1932) samling, Stockholm.
Svensk-Franska konstgalleriet, Stockholm, Collection Ivar Kreuger, 1932, kat. nr. 127, auktionen efter ovanstående.
Svensk privatsamling.

Utställd:
Liljevalchs konsthall, Stockholm, Minnesutställning, 1924, kat. nr. 239.

Litteratur:
Svensk-Franska konstgalleriet, Stockholm, Collection Ivar Kreuger, 1932, kat. nr. 127, avbildad s. 63.
Gerda Boëthius, Zorn, 1949, katalogiserad under år 1881, s. 538 som  “Sittande flicka”.


FOKUS

Anders Zorns liv skulle för alltid präglas av de resor han företog tidigt i livet. År 1881 befann han sig i Paris och det tycks inte ha varit svårt för konstnärsvännen Ernst Josephson att locka med sig honom på en resa söderut till Spanien. ”Ett par dagar senare var vi på väg mot det efterlängtade, så många gånger drömda landet efter Egron Lundgrens akvareller med sköna kvinnor, svarta smäktande ögon under mantillan” skriver Zorn i sina ”Självbiografiska anteckningar”.

Det blev en resa där inspirationen flödade och som fick stor betydelse för Zorns utveckling och rykte som akvarellist. Reskamraterna, som var mycket olika varandra, tycks ha trivts i varandras sällskap förenade av ungdomsglädjen, resfebern och av alla de nya intryck som strömmade över deras mottagliga sinnen. Efter att ha spenderat tid i Madrid tog de tåget via Toledo vidare till Sevilla. Zorn berättar i sina anteckningar: ”Åh, hur väl jag minns den natt jag vaknade och öppnade vagnsfönstret och kände en aromatisk fläkt från sydländska växter genomströmma mina lungor. Det var en stjärnklar natt”.

Under någon av dessa förflyttningar i södra Europa måste Zorn ha mött den flicka som i auktionens akvarell har avbildats sittande i en resdräkt. Det är en för Zorn mycket karaktäristisk skildring av en mörkögd sydländsk vacker ung kvinna. Sittande i en soffa lutande sig mot dess armstöd blickar hon lite blygt mot oss. Hon är iklädd en dubbelknäppt kappa och på huvudet en hatt fäst med en stor rosett under hakan.  Skuggspelet hanterar konstnären mästerligt och med välplacerade penseldrag återger han tygernas veck och mönster så som ingen annan. Auktionens välkomponerade akvarell har genom åren haft flera betydande ägare i form av både konstnären Georg Arsenius och ingenjören och konstsamlaren Ivar Kreuger.

Anders Zorns karriär som akvarellist och porträttmålare tog fart och grunden till detta lades under hans tidiga resor. Han reste vidare till Cadiz, Tanger och skulle under sitt liv återvända till Spanien, göra flera resor till Frankrike, England, USA och länderna runt Medelhavet. Under dessa resor där intrycken var oändliga och då inspirationen aldrig mättades fick han utlopp för sin skaparglädje. Uppdragen kom att hagla över honom. Alla ville få sitt porträtt målat av den skicklige svenske konstnären Anders Zorn.


Tillbaka till katalogen

Mer information