Logga in

Philip von Schantz

Stilleben med blåbär i trälåda


332. Philip von Schantz (1928‑1998). Stilleben med blåbär i trälåda.
Signerad och daterad PvS -76. Olja på duk, 100 x 81 cm.
SEK 500.000 – 600.000     € 51.000 – 62.000


Philip von Schantz börjar sin konstnärliga bana som modernist med studier för bland andra Otte Sköld och André Lhote under 1950-talet. Likt många modernister börjar von Schantz att experimentera med stillebenet som motiv, han dekonstruerar det och försöker finna själva bilden bakom. Men under 1960-talet vänder sig Schantz mot denna förhärskande modernistiska tanke och ser istället bakåt i tiden mot den skarpa realismen. I och med detta skapar han något helt nytt i den svenska konsten.

Nyckeln till framgången ligger till stor del i Gåsvik, familjen von Schantzs sommarställe sedan det tidiga 1940-talet. På det gamla skepparbostället i Roslagen finner von Schantz både sin målarlusta men kanske framförallt sin motivvärld. I skogens överflöd av bär och svamp, fångade tillsammans med de enkla bruksföremål han finner runt sig på gården. Nostalgin är omisskännlig, samtidigt är von Schantzs bilder inte sentimentala utan fångar verkligheten med saklighet. Han berättar själv; ”Nästan alla föremål jag målat har jag haft i min sommarateljé i över fyrtio år: baljor jag badat i, hinkar jag plockat potatis i” och det är med ömhet han avbildar dessa ofta slitna, ibland trasiga föremål.

Philip von Schantz arbetade som chef för Moderna museet i Stockholm 1973-1977. För en yttre betraktare verkade kanske måleriet under dessa år nedlagdt, men det är istället helt tvärt om; Han berättar själv i boken ”Inte bara bär”, av Nils Göran Höckby ”Jag målade som en galning lördagar och söndagar, julafton, midsommarafton och alla fridagar”. Med ny inspiration och nyvunnen energi når von Schantz under dessa år verkligen toppen av sitt konstnärskap. Ateljen på Gåsvik var ännu inte färdig under denna period utan han målade i en ombyggd lada. Ljuset föll in från taket som var täckt med provisorisk plast vilket ger målningarna sitt spännande ljus.

Auktionens målning är utan tvekan ett av konstnärens främsta verk. Med endast några få komponenter fångar Philip von Schantz den svenska sommaren. Skogens rikedomar och prakt, det gråa vädret, och barndomens lycka i en ilandfluten låda. Med detta enkla, sobra stilleben förmedlar han ett stilla lugn som samtidigt nästan vänds på ända av den ovanliga lådan. I detta för konstnären stora format blir hans hantverksskicklighet än mer påtaglig och vi får ta del av von Schantz förmåga att se det vackra i det enkla. Men en otrolig känsla för detaljer återger konstnären de små blåbärens sidenmatta yta i konstrast till det sträva grå träet. Varje bär återges och blir viktigt. Den aktuella målningen är också en av de första där konstnären avbildar bär i stora mängder, nästan berg av bär, som ska komma att göra honom känd för den stora allmänheten under det sena 1970-talet.


Tillbaka till katalogen

Mer information