Logga in

Olle Olsson Hagalund (1904‑1972)

Vinter i Hagalund


Klubbad för 460.000 kr vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 16-18 juni 2020


Nr. 693 Olle Olsson Hagalund (1904‑1972) Vinter i Hagalund. Signerad Olle Olsson Hagalund. Olja på duk, 38 x 46 cm.

UTROP

175.000 – 200.000 SEK
€ 17.000 – 19.000


Fokus

En naivists skildring av sin älskade stadsdel i vinterskrud

Det idylliska och sprudlande livet i stadsdelen Hagalund utanför Stockholm har av ingen annan konstnär skildrats i den utsträckning som av Olle Olsson Hagalund. Kärleken till platsen där han föddes år 1904 och även var bosatt i under hela sin levnadstid fångas i flera av hans målningar på ett charmigt och lekfullt vis, drag som tidigt gjorde honom erkänd som en framträdande naivist. Det hus som Olle Olsson Hagalund bodde i byggdes av hans morfar Carl Jakob Brolin kring sekelskiftet och var ett färggrant hus som många andra i samma stadsdel mitt i kåkstaden Hagalund. För konstnären själv var Hagalund hela världen i miniatyr, en insikt som roade honom vid varje resa utomlands men även inom Sveriges gränser. Miljöerna och de människor som han och hustrun Maja mötte under sina färder påminde mycket om hans älskade hemstad och den värme som präglar hans porträttering av människor och platser vittnar om positiva och personliga intryck från världens alla hörn. Olle Olsson Hagalund målade sina människor och miljöer med stor omsorg. Husen i Hagalund var ofta byggda enligt den enskildes smak och färg, något som kom att sätta en särskild prägel på både stadsdelen och konstnärens målningar med motiv från denna. Den naivistiska stil som tydligt framträder i hans målningar lär konstnären själv ha kommenterat med orden; ”jag är naivist för att kunna behålla min barndoms syn på tingen”.

Med en osedvanlig förmåga att fånga en individs säregna drag skildrade Olle Olsson Hagalund omgivningen omkring sig. Han var en skicklig observatör som gärna framhävde intressanta personligheter och lustigheter, om än alltid med stor respekt och beundran för de människor han mötte och avbildade. Händelser och högtider fick ofta utgöra motiv i hans bildvärld och både glädjefyllda och mörka stunder återfinns i flera av hans hyllade  verk. I Olle Olsson Hagalunds målning ”Vinter i Hagalund” som återfinns i auktionen får vi följa med konstnären till stadsdelen Hagalund, platsen där han själv växte upp och hyste stor värme inför. Med en sprudlande färgskala och sin säregna naivistiska stil lyckas Olsson Hagalund charma betraktaren. Detaljerna är synbart viktiga och han har skarpsinnigt avbildat både människorna och miljön med säregna attribut. Bilden skildrar en av Hagalunds myllrande smågator, kantad av små färgglada fasader med staket och trädgårdar utanför. Det är vintertid i Hagalund och gatorna är täckta av ett tunt lager snö. Vägarna däremot är svarta av smuts från trafiken och snön har sedan länge smält bort, något som vittnar om att varmare temperaturer är på väg när våren snart välkomnas. Himlen är nästan svart och längs gatan skyndar en kvinna iförd lång kappa förbi. Blåser det upp till oväder gäller det att ta sig hem i tid, men Hagalund är en liten och familjär stadsdel – inget avstånd är för långt.

Hagalunds stora genombrott innefattas av åren 1937-1942, då hyllade utställningar presenterades på både Konstakademien och Galleri Färg och Form i Stockholm. Hans verk är idag mycket efterfrågade på auktionsmarknaden och hyllas för sin stora charm och folklighet.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information