Logga in

Olle Olsson Hagalund (1904‑1972)

Promenad längs affärsstråket i Hagalund


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 18-19 november 2020


Nr. 353 Olle Olsson Hagalund (1904‑1972). Promenad längs affärsstråket i Hagalund. Signerad Olle Olsson Hagalund. Olja på duk, 75 x 82 cm.

Utförd under 1930-talet.

UTROP

300.000 – 400.000 SEK
€ 29.000 – 39.000

PROVENIENS

Fru Gull Wessén, Stockholm.
Svensk privatsamling.

UTSTÄLLD

Liljevalchs konsthall, Stockholm, ”Olle Olsson Hagalund: Minnesutställning”, 12 oktober-30 november 1973, kat. nr. 29 som ”Gata i Hagalund”.


Fokus

På promenad längs affärsstråket i Hagalund

Det idylliska och sprudlande livet i stadsdelen Hagalund utanför Stockholm har av ingen annan konstnär skildrats i den utsträckning som av Olle Olsson Hagalund. Kärleken till platsen där han föddes år 1904 och även var bosatt under hela sin levnadstid fångas i flera av hans målningar på ett charmigt och lekfullt vis, drag som tidigt gjorde honom erkänd som en framträdande naivist. Det hus som Olle Olsson Hagalund bodde i byggdes av hans morfar Carl Jakob Brolin kring sekelskiftet och var ett färggrant hus som många andra i samma stadsdel mitt i kåkstaden Hagalund. För konstnären själv var Hagalund hela världen i miniatyr, en insikt som roade honom vid varje resa utomlands men även inom Sveriges gränser. Miljöerna och de människor som han och hustrun Maja mötte under sina färder påminde mycket om hans älskade hemstad och den värme som präglar hans porträttering av människor och platser vittnar om positiva och personliga intryck från världens alla hörn. Olle Olsson Hagalund målade sina människor och miljöer med stor omsorg. Husen i Hagalund var ofta byggda enligt den enskildes smak och färg, något som kom att sätta en särskild prägel på både stadsdelen och konstnärens målningar med motiv från denna. Den naivistiska stil som tydligt framträder i hans målningar lär konstnären själv ha kommenterat med orden; ”jag är naivist för att kunna behålla min barndoms syn på tingen”.

Med en osedvanlig förmåga att fånga en individs säregna drag skildrade Olle Olsson Hagalund omgivningen omkring sig. Han var en skicklig observatör som gärna framhävde intressanta personligheter och lustigheter, om än alltid med stor respekt och beundran för de människor han mötte och avbildade. Genom hela livet kom han att insiktsfullt studera individer han mötte – på gatan, restauranger, tunnelbanan och museer. De avspeglades sedan ofta i hans hyllade målningar, liksom händelser och högtider som ofta fick utgöra motiv i hans bildvärld. I Olle Olsson Hagalunds målning ”Promenad längs affärsstråket i Hagalund” som återfinns i auktionen får vi följa med konstnären till stadsdelen Hagalund, platsen där han själv växte upp och hyste stor värme inför. Med en sprudlande färgskala och sin säregna naivistiska stil lyckas Olsson Hagalund charma betraktaren. Detaljerna är synbart viktiga och han har skarpsinnigt avbildat både människorna och miljön med säregna attribut. Bilden skildrar en gata i Hagalund som kantas av butiker av olika slag, inhysta i de charmigt färgglada hus som gjort stadsdelen vida känd. En av stadens modebutiker stoltserar med en stor gul skylt hängandes på fasaden och på gatan flanerar sällskap som nyfiket beskådar vad affärerna har att erbjuda. Trots vimlet av människor råder det ett välkomnande lugn över Olle Olssons älskade Hagalund som i så många av hans målningar. Närheten till Stockholms myllrande innerstad och brusande trafik fick Hagalund att likna en småstad, och för konstnären var det en plats som ständigt inspirerade till nya färgstarka motiv.

Olle Olsson Hagalunds stora genombrott innefattas av åren 1937-1942, då hyllade utställningar presenterades på både Konstakademien och Galleri Färg och Form i Stockholm. Hans verk är idag mycket efterfrågade på auktionsmarknaden och hyllas för sin stora charm och folklighet.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information