Logga in

Olle Hjortzberg (1872‑1959)

Midsommarblomster


Nr. 130 Olle Hjortzberg (1872‑1959) Midsommarblomster. Signerad och daterad Olle Hjortzberg 54. Olja på dukpannå, 61 x 50 cm.

UTROP

200.000 – 300.000 SEK
€ 19.000 – 28.000

PROVENIENS

Fritzes Kungliga Hovbokhandel, Stockholm.


Fokus

Midsommarblomster och den svenska sommaren

Den svenska sommaren är alltför kort. Vi väntar nästan hela året på några korta flyktiga månader då naturen tar igen allt och verkligen blommar ut till fullo. I auktionens verk av Olle Hjortzberg kan man genom duken nästan känna den söta doften av midsommarens skiraste blommor. Enkelt satta i en vas, till synes helt naturligt, symboliserar de sommarens korthet och förgänglighet. Dragen av Karin Larssons blomsterarrangemang lyser igenom, där blommorna får tala för sig själva utan onödigt arrangerande.

Olle Hjortzberg växte upp i Linköping men lämnade den östgötska slätten tidigt i livet för att utbilda sig till dekoratör i Stockholm. Väl i huvudstaden uppmärksammandes hans konstnärliga talang på allvar och år 1892 antogs han för studier vid Konstakademien. Åren som följde spenderade Olle Hjortzberg på studieresor kring medelhavet, främst i Grekland och Italien. Studieresorna kom att vara hela sju år och först 1905 återvänder den unge konstnären till Stockholm. Hjortzberg fick vid sitt återvändande ett stort antal illustrationsuppdrag såväl som förfrågningar om monumentalmålningar, bland annat en serie freskmålningar i Klara kyrka. Han återvände dock gärna till stafflikonsten och då främst till sina landskapsvyer från medelhavet med mjuka olivlundar och karga landskap.

Det är först under det tidiga 1940-talet som det renodlade blomstermåleriet på allvar tar plats i Hjortzbergs motivkrets. Intresset för växter hade Hjortzberg med sig från sitt barndomshem i Östergötland där hans far som var amatörmålare gärna målade blomsterstilleben. Blommorna kommer smygande in i hans fresker och monumentalmålningar men det är först när han verkligen fokuserar på ämnet som hans måleri verkligen ”blommar ut”.

Auktionens målning är ett praktfullt exempel på Hjortzberg när han är som bäst. Likt ingen annan kan han fånga den flyktiga svenska sommaren i sina penseldrag. De blekt blå förgätmigej slingrar sig ner mot den pastellfärgade duken. De starkt gula smörblomstren blir som utropstecken i målningens i övrigt ljusa palett. Penselföringen är snabb och skicklig. Med en till synes enkelhet har Olle Hjortzberg lyckats fånga det ljuvaste som finns – den svenska sommaren.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information