Logga in

Lennart Jirlow (1936‑2020)

Interiör från fransk bistro


Nr. 743 Lennart Jirlow (1936‑2020) Interiör från fransk bistro. Signerad Lennart Jirlow. Olja på duk, 89 x 116 cm.

UTROP

250.000 – 300.000 SEK
€ 24.000 – 28.000

PROVENIENS

Förvärvad direkt från konstnären år 1967 av Povel Ramel (1922‑2007). Given som gåva till skådespelaren Martin Ljung (1917‑2010), Stockholm på dennes 50-årsdag.
Därefter genom arv till nuvarande ägare.


Fokus

Till bords med Lennart Jirlow – bland rutiga dukar och glada sällskap

Med en färgsprakande kolorit och humoristiska illustrationer av sin omgivning har Lennart Jirlow blivit erkänd som en av Sveriges främsta naivister. Redan tidigt under sin karriär valde Jirlow att lämna Sverige för långa perioder av vistelser i Frankrike, ett land som lockade med långa ljusa dagar och ett uppsluppet socialt nöjesliv. Med en dukrulle under armen lyckades den unge konstnären lifta söderut och besökte både Holland, Frankrike och slutligen Florens där han kom att studera vid Konstakademin under några år. Det var dock ändå Frankrike som lockade honom mer och en svensk direktör möjliggjorde de första utlandsresorna genom att erbjuda konstnären sin bostad i den lilla byn Grimaud. Livet i Paris och på den franska landsbygden tilltalade Jirlow så till den grad att han under 1960-talet valde att bosätta sig i Frankrike mer permanent.

Få konstnärer har lyckats återskapa skönheten i den frodiga naturen och det nöjsamma livet i storstad likväl som landsbygd som Lennart Jirlow. Den stimmiga kvarterskrogen med rutiga dukar, välklädda gäster och rader av vinflaskor återfinns i Jirlows bildvärld liksom medelhavsklimatets sanslösa trädgårdar med fruktträd och klängrosor. Dukarna med bilder från de charmiga franska restaurangerna har blivit några av konstnärens mest uppskattade, vilket auktionens färgstarka skildring är ett lysande exempel på. Betraktaren ser i denna monumentala målning rakt in i en stimmig krogmiljö där uppsluppna sällskap har slagit sig ner för att njuta av god mat och dryck. Det pågår ett oväder utanför och restaurangen är närmast fullsatt denna dag. Den välklädde mannen i hatt som just stiger in bär ett paraply som skydd mot regnet och söker med blicken efter en ledig stol, kanske kommer han snart slå sig ner vid några välbekanta ansikten. Med en omisskännlig värme och kärlek för sin omgivning är det just de vardagliga och igenkänningsbara stunderna som Jirlow skildrar så enastående. Borden täcks av rutiga dukar i färgglada toner, nybakade baguetter ligger placerade i korgar och vinflaskor trängs i baren och på borden. Från köket strömmar dofter från dagens rätter som just nu tillagas och servitörerna skyndar mellan borden för att fånga beställningar till kocken. Det charmigt naivistiska finns som alltid närvarande i Jirlows bildvärld och han skildrar mästerligt människorna i sin omgivning med stor respekt och kärlek.

Auktionens målning utfördes under 1960-talet, när Jirlow slagit sig ner i Frankrike och med stor entusiasm skildrade sin spännande omgivning. Målningen förvärvades efter dess tillkomst år 1967 direkt från konstnären av Povel Ramel (1922-2007), som gav den i 50 års-present till sin gode vän Martin Ljung (1917-2010). Den enastående komikern och skådespelaren Martin Ljung flyttade under unga år till Stockholm för att förverkliga drömmen om att uppträda på teaterscenen. Vid denna tid var Povel Ramel producent på SR:s underhållningsavdelning och ledde programmet ”Frukostbubblan”, där Martin Ljung fick tillfälle att medverka. Efter Ljungs kända orgelimitation i ”Frukostklubben” år 1947 inleddes en stark vänskap och nära samarbete mellan de två, och Martin Ljung blev under 1950-talet en av Povel Ramels närmaste medarbetare. Om sin kära vän lär Povel Ramel sagt: ”Ger man Martin en julgran, så klär han den.”

På Martin Ljungs 50-årsdag var Lennart Jirlow en av gästerna, och då målningen var så stor tog konstnären den med sig tillbaka till Stockholm. Ofta gömmer sig humoristiska inslag i Lennart Jirlows målningar i form av svårupptäckta detaljer som smälter in i bildens helhet. Konstnärens egen hälsning till Martin Ljungs 50-årsdag återfinns i dagstidningen L’Aurore som ingående studeras av mannen i brun rock och läsglasögon i bildens förgrund. ”L’acteur Martin Ljung 50 ans” lyder dagens huvudrubrik, en värmande hyllning för vänskap och livets glädjefyllda stunder. Lennart Jirlow målade i efterhand på eget initiativ hälsningen till Martin Ljung.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information