Logga in

John-Erik Franzén (född 1942)

Free – Ford Mustang Convertible 1965, California


Klubbad för 250.000 kr vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 16-18 juni 2020


Nr. 767 John-Erik Franzén (född 1942) Free – Ford Mustang Convertible 1965, California. Monogramsignerad och daterad JEF 1986 samt signerad och daterad John-Erik Franzén 1986 a tergo. Olja på duk, 60 x 60 cm.

Ramen utförd av konstnären.
Motivet till denna målning användes även som förlaga till en färglitografi 1986.

UTROP

200.000 – 300.000 SEK
€ 19.000 – 28.000

PROVENIENS

Nordén Auktioner, Stockholm, 20 november 1997, kat. nr. 94.
Svensk privatsamling, förvärvad vid ovanstående auktion.


Fokus

Soliga Kalifornien genom John E. Franzéns ögon

Den svenske målaren och grafikern John-Erik Franzén föddes i Stockholm 1942. Det var även i Stockholm som Franzén valde att utbilda sig till konstnär, först genom studier på Konstfack 1960-61 och sedan på Kungliga konsthögskolan under de efterföljande åren.

Under slutet av 1960-talet flyttade John-Erik Franzén tillsammans med sin familj till USA och bosatte sig i Kalifornien. I den västra delen av USA skiljde sig livet på många vis från hemlandet Sverige. Med ett varmt klimat och ändlösa sandstränder kombinerat med ett uppsluppet stadsliv blev Franzén inspirerad att fånga den amerikanska kulturen. Snart upptäckte han själv intresset för äldre amerikanska bilar och motorcyklar, vilka kom att bli återkommande motiv i hans målningar. Ofta utförde John-Erik Franzén sina verk efter fotografier och målade av dessa i sin studio. Genom promenader på städernas gator och torg kunde han ibland finna häftiga bilar parkerade och dessa ville han genast återskapa på duken.

Under mitten av 1980-talet fick han i uppdrag att utföra ett officiellt porträtt av den svenska kungafamiljen. Målningen avtäcktes på Gripsholms slott 1985 och arbetet med att färdigställa porträttet dokumenterades av Håkan Wretljung i filmen ”Kungamålaren – ett porträtt av John-E Franzén”. Detta motiv frångick Franzéns tidigare skildringar, där motiven präglades av fordon och festligheter i Kalifornien. En av konstnärens mest kända målningar är ”Hells Angels of California, United States of America” som ingår i Moderna Museets samlingar i Stockholm.

Auktionens målning utfördes 1986 och visar John-Erik Franzéns måleri när det är som allra bäst. En läcker Ford Mustang Convertible från mitten av 1960-talet står parkerad på gatan i skuggan av ett grönskande träd. På muren bakom bilen har någon skrivit ”FREE” i rosa och grönt, i versaler som blir omöjliga att missa. Bilden utstrålar själva sinnebilden av det klassiska Kalifornien – frihetskänslan av att susa fram längs med kusten i en öppen 1960-talsbil med håret fladdrande i vinden. Det är en varm dag och solen kastar skuggor längs med muren. Som i så många av sina bilder målar John-Erik Franzén med en närmast fotografisk exakthet som få andra konstnärer bemästrar fullt ut. Bilden ser nästan ut att vara fotograferad och de små detaljerna är omsorgsfullt placerade, såsom den genomskinliga sidorutan på bilen, trädets reflektion mot muren och de orange tegelstenarna som lyser fram genom putsen. Auktionens målning utmärker sig inom Franzéns produktion och det är sällan verk från denna period når auktionsmarknaden.

John-Erik Franzén var under åren 1988 och 1995 professor i måleri på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och blev ledamot av Kungliga Akademien för de fria konsterna 1989. Hans verk finns idag representerade i flertalet betydande svenska samlingar men även på Moderna Museet i Stockholm, Göteborgs konstmuseum, Kalmar konstmuseum och Nationalmuseum i Stockholm.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information