Logga in

Ivan Ivarson (1900‑1939)

Promenad vid ån i sommargrönska


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 18-19 november 2020


Nr. 404 Ivan Ivarson (1900‑1939). Promenad vid ån i sommargrönska. Med ristad signatur I. Ivarson. Olja på duk lagd på pannå, 61 x 61 cm.

Utrop

300.000 – 500.000 SEK
€ 29.000 – 48.000

PROVENIENS

Tidigare direktören vid Svenska Lloyd Torgeir Christoffersens (1915‑2011) samling.
Därefter genom arv till nuvarande ägare.

LITTERATUR

Arne Stubelius, Ivan Ivarson, 1954, jämför med målningen “Bron” s. 49.


Fokus

Ivan Ivarsons ”Promenad vid ån i sommargrönska”

Ivan Ivarsons berömda bevingade ord “Jag äter färg” stämmer väl in i konstnärens betydande produktion under 1930-talet. Under decenniets omvälvande år tillkom några av de i särklass främsta av Ivarsons målningar och han utvecklades till en enastående kolorist med en omisskännlig fingertoppskänsla för komposition och färg. De verk som utfördes under denna period var också starkt influerade av Carl Kylbergs flyktiga penselföring och sammanföring av mustiga toner, en metod som starkt yttrande sig även i Ivarsons måleri men som framförallt anlade grunden för utformningen av hans egen karaktäristiska stil. Ivarsons målningar sjuder ofta av färg och utstrålar en konstnärs sanna livsglädje och eufori.

Efter studier på Valands målarskola i Göteborg för bland andra Tor Bjurström, bestämde sig Ivarson för att bege sig ut i världen för att inhämta ny inspiration. Under resorna till Frankrike och Italien lät han sig inspireras av konst och arkitektur och i synnerhet de franska katedralernas bemålade glasfönster, vars färg och ljus fascinerade den unge konstnären som återskapade detta i flera av sina egna verk. Under 1920-talet var Ivarsons kolorit dov och mörk, men efter hemkomsten till Sverige i slutet av 1920-talet utvecklades den till att istället innefatta starka, djupa nyanser av gult, blått, rött och grönt. Auktionens målning ”Promenad vid ån i sommargrönska” är ett lysande exempel på Ivarsons förmåga att förstärka naturens egna färger genom sitt expressionistiska måleri, en karaktäristisk stil som tidigt skiljde honom åt från de övriga Göteborgskoloristerna. Åren som följde efter hemkomsten från Frankrike präglades av stor glädje och det var en mycket nöjsam period i Ivarsons liv. Sitt livs kärlek fann han i skulptrisen Märta Taube som han gifte sig med i Paris, och kort därpå föddes parets son Per. Tillsammans spenderade familjen åtskilliga somrar på Stenungsön utanför Göteborg och i målningarna som tillkom under denna period skildras öns sagolika natur och de ständiga seglatserna utanför husknuten men kanske framförallt kvinnan och barnet. I den rofyllda skärgårdsmiljön fick Ivarson tillfälle att begrunda de intryck han fått under utlandsvistelserna och kunde återskapa flera av dem i sina färglyriska verk.

Auktionens målning utfördes sannolikt under denna period och de intensiva färgerna avlöser varandra i den grannaste av kompositioner. Precis som i flera av Carl Kylbergs målningar har himlen färgats intensivt blå, med en djupt ultramarinblå nyans som känns igen i Ivarsons målningar från 1930-talet. Denna omedelbara ton återkommer även i vattnet som flyter under bron och i kvinnornas vackra fotsida klänningar. Det är spel av skiftningar som möter oss i Ivarsons måleri, ömsom kontrasterar de och ömsom flyter de samman. Det är en egen form av realism som utgår från naturens färger men som förstärks genom Ivarsons egna upplevelser av det han ser. Trädens svängda stam skimrar i rött, liksom den gyllene huden på kvinnorna som tycks glöda av solens hettande strålar. Det är en strålande vacker sommardag som möter oss genom Ivarsons pensel och dofterna från det blommande landskapet kan nästan anas genom duken.

Auktionens målning uppvisar alla de egenskaper som kommit att göra Ivarson till en av Sveriges mest betydande modernister. Färg var av största vikt för Ivan Ivarson som menade att det utgjorde grunden för hela hans konstnärskap. ”Ty att måla, det är främst att dikta och återge i färg. Spelar inte färgen första rollen kan det visserligen vara konst men inte måleri”.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information