Logga in

Gustaf Fjaestad – Fruset vatten


Klubbades för 220.000 kr vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 13-15 juni 2018


846. Gustaf Fjaestad (1868‑1948). Fruset vatten.
Signerad och daterad G Fjaestad -40. Olja på duk lagd på pannå, 76 x 102 cm.


FOKUS

Gustaf Fjaestads konstnärskap är som en lovsång till det svenska landskapet. Vid förra sekelskiftet rådde en vurm för det genuint svenska, en nyupptäckt för det som vårt eget land hade att erbjuda och en insikt i att detta var någonting exotiskt i sig. Att känna igen sig i det gnistrande vinterlandskapet är inte svårt. Det är här som naturen med sin egen pensel, palett och duk skapar den vackraste av tavlor. Kung Bore i all sin prakt. Att se den, uppleva den, ta den till sig och i sin tur lyckas återskapa och förmedla den har ingen lyckats med som Gustaf Fjaestad.

Men detta är inte heller bara en naturalistisk avbild av ett landskap. Detta är också ett måleri som banar väg för nya tider. Som andas modernism fastän den ännu inte nått fram, men där linjernas mjuka, böljande spel och former placerar oss i jugendstilens brytningstid. Ett måleri där det traditionsbundna, akademiska och realistiska har fått lämna plats för någonting nytt. Gustaf Fjaestad samlade en grupp konstnärer omkring sig vid sjön Racken i Värmland:  Rackstadgruppen, bestående av bland andra Björn Ahlgrensson, Fritz Lindström, Bror Lindh och Christian Eriksson som kom att bli en gruppering konstnärer med en särpräglad stil och formspråk.

Gustaf Fjaestad – även kallad ”Rimfrostens mästare” var ursprungligen från Stockholm. Han studerade vid akademien och var bland annat medhjälpare till Bruno Liljefors vid skapandet av Biologiska museet på Djurgården, därefter fick han såväl Liljefors som Carl Larsson som sina handledare. Gustaf Fjaestad var en mångkonstnär med flera strängar på sin lyra. Vid sidan av måleriet har han även formgivit möbler, textilier, konstsmide och faktiskt även byggt fioler. Han var också en mycket talangfull idrottsman och tillhörde eliten på såväl skridskor som cykel, bland annat noterade han världsbästa tid på skridskodistansen en engelsk mil i Norge 1891 och vann det första Mälaren runt på cykel. Auktionens målning ”Fruset vatten” visar ett utsnitt ur en gnistrande vinterdag. De böljande snötäckta kanterna och trädstammen som fallit i vattnet bildar en inramning och mjukare kontrast till det frusna vattnets hårda yta. På den spegelblanka isen faller de härliga vinterstrålarna in och reflekterar inte bara solens värme utan också Gustaf Fjaestad i sitt esse.


Tillbaka till katalogen

Mer information