Logga in

Lena Cronqvist

”Flicka med tummarna i öronen”


Klubbades för 500.000 kr vid Uppsala Auktionskammare Internationella Kvalitetsauktion 5-9 december 2017.


333. Lena Cronqvist (född 1938).Flicka med tummarna i öronen”.
Signerad och numrerad Lena Cronqvist 3/4. Gjutarstämpel A/S Bronseskulptur Oslo.
Brunpatinerad brons, H 131 cm.


Lena Cronqvist är sedan 1970-talet en av vår tids mest uppmärksammade och omtalade konstnärer. Med en egen stil och unik känsla har hon skildrat sina upplevelser av barndomen, moderskapet och familjelivet. Barn, och speciellt flickor har varit ett starkt tema som Lena Cronqvist studerat i sina arbeten, både inom måleri och skulptur.

Under 1990-talet började Lena Cronqvist att utforska skulpturen. Till en början var dessa små till formatet. I inledningen till Lena Cronqvists utställningskatalog i Lokstallet i Strömstad år 2000 beskrev maken och författaren Göran Tunström de första ”Flickorna” så här:
”Jag minns dem i motljus, i vår första trånga bostad i New York, de små vaxklumparna. Hur de – som om hon såg med fingrarna – förvandlades till varelser med utseende, karaktär, små fulvackra figurer i begynnelsen av livet, med hela registret av möjliga handlingar i sina gener. Och de log. De ler, de räcker ut tungan, de sätter lillgammalt händerna i höfterna och beter sig överhuvudtaget inte salongsfähigt. De fnissar åt sig själva och oss. Och säkert äger de Namn, fast de för tillfället gömt undan dem, eftersom Namn skulle låsa dem ute från det utopiska land där varje handling – också de grymmaste – är tillåtna, varje grimas en utmaning, både mot världen och det JAG som de (vi) skall dresseras att bära, alldeles snart, när den abrupt tagit slut, Flickans tid. Barnets”.

Allt efter som tiden gått har skulpturerna vuxit. Fortfarande är det flickorna som är det huvudsakliga motivet, men de är annorlunda. De tidiga flickorna är små och nästan mystiska, de utstrålar ändock en märklig kraft och styrka. Under det sena 1990-talet blir flickorna större och än mer kraftfulla. De större flickorna är nästan i naturlig storlek och upplevs tryggare, på ett vis gladare och mer tillfreds.

Auktionens flicka står rakryggad och med pigga, nästan busiga ögon ser hon på betraktaren. Retfullt håller hon händerna mot öronen och tungan rakt ut. Med sin omisskännliga stil spelar Lena Cronqvist på vad som är kvinnligt, och hur en flicka ska vara. Lena Cronqvist är en av samtidens mest intressanta och nyskapande skulptörer vilket denna flicka är ett lysande exempel på.

Lena Cronqvists spännande skulpturer finns representerade vid bland annat Moderna museet samt genom flertalet offentliga utsmyckningar. Exempelvis ”Girl Making a Face”, 2003, vilken har en snarlik pose som auktionens skulptur, stående utanför Stockholms stads konstkansli vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Lena Cronqvists betydelse för den svenska samtida konsten kan inte överdrivas. Just nu är Cronqvist högaktuell genom en utställning på Munchmuseet i Norge.


Tillbaka till katalogen

Mer information