Logga in

Etsaren Anders Zorn


Etsningarna säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 8-10 december 2021


Nationalmuseums nyligen avslutade utställning med titeln Zorn – En svensk superstjärna belyser just vilken stjärnstatus Anders Zorn hade och gärna själv framhöll. Under i princip hela sin verksamma karriär arbetade han parallellt med måleriet i akvarell och olja med en omfattande grafisk produktion i form av etsningar. Totalt utförde han 288 stycken. Han lärde sig etsningsteknikerna av Axel Herman Hägg år 1883 i London. Han experimenterade och lärde sig skapa effekter mellan ljus och skuggor och det dröjde inte länge förrän han hade skapat sin egna flyhänta och impressionistiska stil och blev snabbt även aktad och efterfrågad som etsare. Bukowskis konsthandel hade under 1910-talet ensamrätt att sälja Zorns grafiska blad, vilket kom att visa sig bli en mycket god affär för båda parter. Efterfrågan från privatpersoner som betraktade etsningarna som samlarobjekt likväl som värdepapper var mycket hög. Den internationella konsthandeln var även den mycket intresserad vilket renderade i relativt stor export till Tyskland, Österrike, England, Skottland och USA. Zorns etsningar har sedan dess alltid varit eftersökta samlarobjekt och lite av en stapelvara för oss i auktionsvärlden.

Anders Zorn var själv en samlare av konst och antikviteter. Inte minst när det gällde etsningar av Rembrandt som han själv beundrade. Mycket av Rembrandts teknik och stil har Zorn inspirerats av som etsare. Han var heller inte blygsam att jämföra sig med 1600-talsmästaren. Karl Asplund sammanställde den första svenska oeuvrekatalogen över Zorns graverade verk vilken gavs ut i samband med konstnärens 60-årsdag 1920. Han beskriver i sin egen bok Konst, kännare, köpmän (1962) ett besök hos Zorn 1918 i Mora för att studera Zorns samling av egna etsningar: 

”Han samlade på två etsare, Rembrandt och Zorn. När han satt tung och begrundande framför sitt eget skåp, kom det så lustigt med den ödmjukt jamande lilla rösten:
– Ja, det har egentligen bara funnits två etsare.
Och efter en stund lika menlöst eftersinnande:
– Egentligen har det bara funnits en.
Jag ville inte fråga vilken han menade”.

Uppsala Auktionskammare har i denna auktion glädjen att presentera Tore Gerschmans och Rune Jernbergs samlingar med etsningar av Anders Zorn. Två betydande samlingar med verk som båda belyser konstnärens karriär från det tidiga 1880-talet fram till och med 1919. Här återfinns några av de mest kända och efterfrågade bladen så som ”Kusinerna”, ”Valsen”, ”Omnibus”, ”Natteffekt III” och ”Kajuta”. Även riktiga rariteter i form av ”Mary”, ”Skarprättare i Siebenbürgen”, ”Med sitt barn”, ”Venus de la Villette”, ”Mamma badar”, ”Skrattande modell I”, ”På isen” och ”Sandhamn”, vilka ytterst sällan kommer ut till försäljning på auktionsmarknaden, presenteras i denna auktion.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Fredrik Fellbom

Intendent

Skulptur och grafik
Tel: 0707-51 81 31
fellbom@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information