Logga in

Carl Kylberg (1878‑1952)

”Ruth under strandparasoll”


Klubbad för 400.000 kr vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 16-18 juni 2020


Nr. 682 Carl Kylberg (1878‑1952). ”Ruth under strandparasoll”. Monogramsignerad CK samt monogramsignerad a tergo. Olja på duk, 56 x 45 cm.

Utförd år 1942.
Ramen utförd av konstnärens hustru Ruth Kylberg.

UTROP

400.000 – 500.000 SEK
€ 38.000 – 47.000

PROVENIENS

Konstnärens hustru Fru Ruth Kylberg (1887‑1967), Stockholm.
Bukowskis Auktioner, Stockholm, 22 oktober 1997, kat. nr. 275.
Svensk privatsamling.

UTSTÄLLD

Liljevalchs konsthall, Stockholm, ”Carl Kylberg”, 20 april-12 maj 1946, kat. nr. 136.
Riksförbundet för bildande konst, utställning nr. 143, kat. nr. 6.
Liljevalchs konsthall, Stockholm, ”Carl Kylberg – minnesutställning”, 1954, kat. nr. 136.
Kunstforeningen, Köpenhamn, 1956, kat. nr. 46.
Fyns Stifts Kunstforening, Odense, januari-februari 1957.
Moderna museet, Stockholm, ”Carl Kylberg”, 21 augusti-10 oktober 1976, kat. nr. 46.
Malmö Konsthall, ”Carl Kylberg 1872‑1952: oljemålningar, akvareller och teckningar”,
1977‑1978, kat. nr. 90.
Nordjyllands konstmuseum, Aalborg, 1978.
Thielska Galleriet, Stockholm, 1982‑83.
Björneborgs konstmuseum, 1986.
Kalmar Konstmuseum, 1987.
Upplands konstmuseum, 1991.

LITTERATUR

Brita Knyphausen, Carl Kylberg – färg och idé, 1965, upptagen i verkförteckningen nr. 250, s. 256.


Fokus

”Ruth under strandparasoll” – Ett glödande porträtt av konstnärens älskade hustru

Som en mästerlig kolorist och med en sällsynt förmåga att förmedla naturens egna färger har Carl Kylberg blivit erkänd som en av 1900-talets mest betydande svenska konstnärer. Porträttet av konstnärens älskade hustru Ruth tillkom år 1942 och är ett lysande exempel på Kylbergs omisskännliga skicklighet i sin sammanföring av varma och kalla toner. Under ett lysande rött strandparasoll sitter Ruth, konstnärens livskamrat som under åren blev ett av hans mest älskade motiv. Paret träffades redan 1919 i Göteborg och blev goda vänner, något som kom att utvecklas till en djup och bestående kärlek. Ruth Kylberg blev konstnärens självklara stöd under hans konstnärskap och en evig källa för inspiration till några av hans mest framstående målningar. Kylberg samarbetade ofta med sin hustru som utförde snidade ramar till makens målningar. Ramen tillhörande auktionens målning ”Ruth under strandparasoll” är utförd av Ruth Kylberg.

Naturen och landskapet har ofta fått utgöra motiv i Kylbergs bildvärld. Flera av hans målningar speglar landsbygden i Sverige men även i Danmark där han och hans hustru Ruth spenderade flera somrar tillsammans. De återges alltid med stor intensitet och koloriten består ofta av mustiga toner i gult, rött, grönt och blått. Kritiker har ofta liknat det gula och röda i hans målningar vid flammande eld just med anledning av den framträdande tonen som dominerar i flera av hans verk. I auktionens mästerliga återgivning av hustrun Ruth sittandes under ett strandparasoll återfinns alla de inslag som gjort Kylberg erkänd som en enastående kolorist. Det vilar ett sällsynt lugn över denna ljuva skildring trots den fullkomliga explosion av färger som möter betraktarens öga. Ruth har slagit sig ner alldeles intill vattenbrynet för en stunds läsning. Bakom henne breder det glittrande havet ut sig, vilket Kylberg har förhöjt genom skiftningar av svalkande kornblått och vitt. Som så ofta förekommande i Kylbergs målningar flammar sanden i eldig orange, en erinring om den varma sommardagen som lockat Ruth ner till vattenbrynet för att njuta av den ljumna havsbrisen. Som skydd mot solens heta strålar har hon rest ett vackert klarrött parasoll. Här kan hon låta timmarna gå djupt försjunken i sin bok. Då och då tittar hon upp vid ljudet av lekande barn eller låter blicken möta horisonten i fjärran. Carl Kylberg fångar i auktionens målning själva sinnebilden av rofyllda sommardagar och målar med en bestående värme för naturen och människan.

Med sitt glödande måleri och färgstarka avbildningar anses Carl Kylberg tillhöra en av de främsta bland det tidiga 1900-talets svenska konstnärer. Som närmast autodidakt och med endast sporadiska konststudier bakom sig fick Kylberg kämpa för att nå framgång. Trots Carl Kylbergs senare framgångar kom hans debut i konstvärlden och genombrottet som målare först år 1919, då han tillsammans med bland andra Axel Fridell och Gösta Adrian-Nilsson fick tillfälle att ställa ut fjorton av sina verk på Liljevalchs i Stockholm. Bland de kubistiska och expressiva målningarna ansåg Kylberg själv att hans samling tedde sig en aning modest, men tvärtemot sina egna farhågor kom han att hyllas av kritikerna för sin fingertoppskänsla gällande ljus och färgsättning. Kylberg signerade ogärna sina målningar och daterade dem än mer sällan, det sistnämna med anledning av att han ofta återkom till sina målningar och tillförde ytterligare även efter att de redan ställts ut.

En intensiv tid kantad av utställningar både hemma i Sverige och internationellt för Kylberg kom att känneteckna de följande åren, något som innebar en stor lättnad för konstnären som under flera år hade haft det mycket ansträngt ekonomiskt. Främst utförde han sina verk i olja och förutom eventuella skisser arbetade han sällan med andra tekniker. På Biennalen i Venedig och i Paris representerade han Sverige med ett flertal kritikerrosade dukar under framförallt 1930- och 40-talen, men för många ansågs hans verk provocera alltför mycket. Idag ingår hans verk i många betydande privata samlingar och han är representerad på såväl Nationalmuseum i Stockholm som Norrköpings konstmuseum, Göteborgs konstmuseum och Aguélimuseet i Sala.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information