Logga in

carl fredrik hill

– en samling teckningar från konstnärens familj


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 13 – 16 juni 2023


Uppsala Auktionskammare har fått det stora förtroendet att förmedla en omfattande samling med kompositioner av Carl Fredrik Hill med proveniens från familjen och konstnärens systrar, fröken Hedda Hill (1845-1931) och professorskan Marie-Louise Klason (född Hill, 1852-1929). Hedda var konstnärens äldre syster och efter sin brors död 1911 bodde hon kvar i familjens hus på Skomakaregatan i Lund och tog hand om sin broders efterlämnade samling. 

Carl Fredrik Hill (1849‑1911) förknippas både med de friska landskapsbilderna i olja som han utförde i Frankrike men inte minst även med de intensiva teckningarna som tillkom under tiden han hade det som svårast i livet. Hill, som föddes och växte upp i Lund, reste efter sina studier vid Konstakademien i Stockholm vidare till Paris för att finna ny inspiration. Han målade intensivt och arbetade flitigt att få sina verk utställda vid den omtalade och beryktade Salongen, där tidens främsta konstnärer visade upp sina förmågor. I den franska huvudstaden umgicks han med andra svenska konstnärsvänner från akademien samtidigt som han gjorde nya bekantskaper i internationella kretsar. Camille Corot och hans valör- och stämningsmåleri blev en viktig förebild. Allt verkade gå denna unga lovande konstnärs väg men så plötsligt blev Hill refuserad från Salongen och förlorade kort därefter både sin far och en syster. Vändningen kom på sensommaren 1877 när Hill blev sjuk och hamnade i en psykos som han aldrig hämtade sig från. Efter att han vårdats på olika anstalter tog hans mor och syster Hedda hand om honom i föräldrahemmet i Lund. Han arbetade i perioder minst lika intensivt som han gjort i Frankrike; familjen försåg honom med papper, kritor och bläck som han arbetade med. Genom familjens bibliotek kunde han vända blicken mot världen utanför och under resten av sin levnad tecknade han mängder av bilder. Hills bildvärld rörde sig från nordiska karga landskap med vindpinade träd, till figurscener och exotiska naturer med palmer. Den verkliga uppskattningen av Hills teckningar från sjukdomstiden kom först i samband med modernismens utveckling under 1900-talets senare del.

I samlingen som nu för första gången bjuds ut till försäljning på auktion ingår flera betydande teckningar från Hills sjukdomsperiod och den dramatiska oljemålningen ”Afton, Barbizon”/”Mörkt månskenslandskap”. Bland de slående kompositionerna på papper utmärker sig särskilt ”Gamla ekar vid vattendrag II”, som bär en dedikation från konstnären till systern Hedda. Den största samlingen av hans produktion fanns vid Hills bortgång i familjens ägo och några betydande verk övergick därefter till offentliga samlingar. Nu erbjuds en fantastisk möjlighet att förvärva verk av Carl Fredrik Hill med proveniens från konstnärens familj. 

Se alla teckningar »


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information