Logga in

Special: Bengt lindström


Säsongens första auktion bjuder på ett tjugotal färgstarka verk av Bengt Lindström, en av få svenska konstnärer som även har en stark internationell marknad. Merparten av de verk som presenteras är oljemålningar men i katalogen återfinns även den ikoniska skulpturen ”Y:et” samt flera verk på papper. Konstverken med katalognummer 1-28 kommer från flertalet svenska privatsamlare och visar konstnärens utveckling från de tidigare årens ljusare toner till hans senare kännetecknande färgsprakande kompositioner.

Förvridna ansikten, tjocka lager av färg och starka färgkontraster har gjort Bengt Lindström erkänd världen över och idag ingår hans verk i flera betydande offentliga och privata samlingar. Bengt Lindström föddes i Härjedalen men utbildade sig på Konstfack i Stockholm. Sedermera studerade Lindström även för tidiga modernister såsom Otte Sköld och Isaac Grünewald men studerade även utomlands i Köpenhamn, Chicago och Paris. I den franska huvudstaden gick han i lära hos mästarna André Lhote och Fernand Léger och blev tidigt begeistrad i färgens betydelse för kompositionens uttryck. Under mitten av 1900-talet sökte han sig därför till COBRA-gruppen i Frankrike och lät sig inspireras av deras fria måleri och användande av starka färger ofta på mycket stora dukar. Det var även kring denna period som Lindström hade sin första separatutställning i Sverige och fick sitt stora internationella genombrott.

Under sin verksamma tid utförde Bengt Lindström ett flertal offentliga skulpturer i form av väggmålningar och utomhusskulpturer, varav kanske de mest kända är Y:et vid Sundsvall-Timrå Airport och målningen på Åbyverket i Örebro. Bengt Lindström var under sin livstid nära knuten till Sundsvall och bodde de sista åren i Njurunda. Bengt Lindström finns idag representerad vid Moderna Museet och Nationalmuseum i Stockholm samt vid Sundsvalls museum och Kalmar konstmuseum.

Verken av Bengt Lindström visas i våra visningslokaler på Nybrogatan 20 i Stockholm, varmt välkomna!
Vänligen notera att köpta föremål avhämtas på Nybrogatan 20 i Stockholm. 


Visning i Stockholm

När: 23 – 27 januari, vardagar kl. 10 – 18, helg kl. 11 – 17.
Var: Nybrogatan 20, Stockholm

SE ALLA VERK