Logga in

Nathalie Djurberg

”Banana, Chocolate and Sprinkles”


318. Nathalie Djurberg (född 1978). ”Banana, Chocolate and Sprinkles”. Skumgummi överdragen med duk bemålad med akryl samt silikon.
L 228, B 65, H 62 cm.

Utförd år 2012.

Proveniens:
Ur en betydande svensk samling.

Utställd:
Röda Sten Konsthall, Göteborg, ”Nathalie Djurberg och Hans Berg – Fåfänga försök”,
6 oktober-9 december 2012.


FOKUS

Med sina psykologiskt laddade scenarier där mänskliga relationer och djuriska lustar förenas och kolliderar har Nathalie Djurberg seglat upp som en av de mest uppmärksammade svenska konstnärerna på den internationella konstscenen. Genom det interdisciplinära samarbetet med musikern och kompositören Hans Berg har de tillsammans utvecklat en distinkt form av filmskapande där animation, skulptur och ljud driver ett narrativ ofta tyngt av avund, skam, hämnd och underlägsenhet, om än lekfullt berättat med humor och inte minst lust. De allegoriska scenerna befolkas av karaktärer vars tillvaro pendlar mellan oskuldsfulla drömmar och slutna, uppslukande mardrömmar.

Ur denna impulsstyrda, psykedeliska bildvärld är “Banana, Chocolate and Sprinkles” hämtad. Verket var en del av den sittvänliga skulpturinstallation som kretsade kring och närmast levandegjorde animationen “Bang your little drums” i den stora hallen på Röda Sten Konsthall i Göteborg under utställningen ”Nathalie Djurberg och Hans Berg – Fåfänga försök” som pågick från oktober till december 2012. Genom sin monumentala uppenbarelse blir “Banana, Chocolate and Sprinkles” en lekfull och i högsta grad taktil gestaltning av den måttlöshet som karaktäriserar Djurbergs värld.

Mycket har hänt sedan 2012. Tillsammans har Nathalie Djurberg och Hans Berg det senaste decenniet haft soloutställningar i åtskilliga städer, noterbart i London, Köln, Boston och på hemmaplan i Berlin, samt den kringresande utställningen “The Secret Garden” i Shanghai, Perth och Melbourne 2015-2016. Deras verk återfinns i samlingarna på bland andra Fondazione Prada, i Julia Stoschek Collection samt på Museum of Modern Art och Solomon R. Guggenheim Museum i New York. Sommaren 2018 står Moderna Museet i Stockholm värd för deras mest omfattande och betydande utställning hittills i Sverige.


Tillbaka till katalogen

Mer information