Logga in

Med.dr Margaretha Nilssons (1937-2017) stiftelse för medicinsk forskning


Margaretha Nilsson föddes år 1937 och växte upp i Halmstad tillsammans med sina föräldrar och brodern Jan. Familjen bodde i en stor våning i egen fastighet belägen i centrala Halmstad, ett kulturellt och mycket konstnärligt hem med väggar som pryddes av målningar av både svenska modernister och välkända internationella mästare. Familjen Nilssons omfattande intresse för konst och antikviteter sträckte sig till både Margarethas far och dennes broder, den välkände konstsamlaren direktör Charles Nilsson. Flera av auktionens målningar bär proveniens från direktör Charles Nilsson och ställdes även ut på Svensk-Franska Konstgalleriet i Stockholm år 1949 när stora delar av samlingen visades för allmänheten.

Margaretha lämnade tidigt Sverige för studier i London. Så småningom kom hon att bosätta sig där under större delen av året och det var även i London som hon år 1980 avlade sin doktorsexamen. Under sin livstid var Margaretha Nilsson mycket engagerad inom olika forskningsprojekt och satt själv med i ett flertal kommittéer inom forskning på sjukhus och universitet. Mån om att främja kommande generationers arbete inom medicin, var hon även handledare åt yngre forskare. Dr. Margaretha Nilssons stiftelse för medicinsk forskning grundades år 2017 för att hedra Margarethas minne i anslutning till hennes bortgång.

Auktionens imponerande samling av svenska och internationella konstnärer ger en personlig inblick i det konstintresse som främjades genom ständiga besök vid utställningar, gallerier och privata samlingar. För att nämna några av de verk som ingår i denna spännande samling, ryms i den svenska moderna avdelningen flera tidiga målningar av Halmstadgruppens medlemmar, såväl som Ragnar Sandbergs fantastiska ”Cyklister” från 1935, Stockholmsmotiv av Einar Jolin samt målningar utförda av kolorister såsom Inge Schiöler, Sven X:et Erixson, Vera Nilsson och Carl Kylberg. Den moderna internationella avdelningen stoltserar med en av auktionens absoluta höjdpunkter, skulpturen ”Femme au miroir” i brons av Henri Laurens. I det klassiska segmentet ryms äldre möbler och konsthantverk likväl som verk av Carl Fredrik Hill och Paul Cornet.

De föremål i katalogen som bär proveniens från Med.dr Margaretha Nilsson säljs till förmån för Dr. Margaretha Nilssons stiftelse för medicinsk forskning.

Se alla verk som ingår i samlingen


Tillbaka till katalogen

Mer information